Регистрирай се
+ Предложи публикация

10.08.2019

Съвременни български художници - Петър Мичев

 Петър Мичев е роден на 9-ти Май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15 годишна възраст. Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ. През 1994 г. художникът участва в един от най- големите културни проекти на Юнеско на 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. Петър Мичев е участвал в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

 От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”. В периода 2000 г. – 2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”.

 След 5 годишното му пребиваване в Тампа, 8 милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Мичев има над 10 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 30 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин и австралийския милиардер Клайв Палмър. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творба на Петър Мичев – „Мадона от Флорида” е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата Флорида. Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г. В момента художникът живее и твори в град Плевен.

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Декупаж
Частни уроци по Английски Варна
Упражнения по Немски за начинаещи
Уроци Английски език
Уроци География курсове
Курсове Компютърна грамотност
Немски език Пловдив
Лесен Английски
Фризьор Варна
Частно училище София
Курсове Счетоводство Русе
Online уроци по Пеене
Онлайн уроци по Френски език
Зумба Стадион Васил Левски
Изучаване на Руски език
Модерен Балет Варна
Немски език онлайн за начинаещи
Частни уроци по Арабски език София
Разговорник Немски
Онлайн курсове по Немски
Тренировки по Футбол за деца Славия
Частни уроци по Математика Стара Загора
Езикови курсове по Немски
История и География
Английски език за 4 клас
Курс Английски език Варна
Примерни тестове за матура по География
Учител по Математика София
Информатика уроци
Курсове по Козметика
Хип Хоп танци youtube
Частна детска ясла София Витоша
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече