+ Предложи публикация
22.11.2020

Сладката история на френските макарони

 Не, това не е историята на макароните, които приготвяме за закуска на децата. Днес ще прелистим страниците на старите книги, за да открием кога се заражда идеята за френските макарони. Приключението започва преди столетия, ангажира кулинарното въображение на монахини, привлича погледа на една коварна френска кралица и става вдъхновение за френските сладкари. Названието на френските макарони идва от италианската дума ammaccare – „разбивам“. Така е направена връзка със самия процес на създаване на десерта, чиято основна съставка са натрошените на прах бадеми. Според енциклопедията Larousse Gastronomique за първи път десертът „макарон“ се споменава през далечната 791 г. като част от готварските практики в един манастир. По-вероятна е обаче теорията за популяризирането на сладкото изкушение от опасната и коварна френска кралица Катерина Медичи, която била любителка на изтънчените гозби.

 Легендата разказва, че френските макарони навлизат във Франция, най-рано през 1533 г., благодарение на изтънчения вкус на кралицата и уменията на нейните сладкари. По това време тя е омъжена за Анри II. Два века и половина по-късно, през 1792 г., две монахини – Маргарита и Мери-Елизабет, от Ордена на кармелитите започват да пекат и да продават френски макарони по времето на Френската революцията. Те искали да поразчупят строгото меню на монахините, но също така и да припечелят нещо в помощ на Ордена. Начинанието им печели прозвището „макаронените сестри“.

 По онова време монахините приготвяли проста комбинация от смлени бадеми, яйчени белтъци и захар. Не се слагали аромати, нито пълнеж. Френският макарон представлявал 100% бисквитка. По-късно сладкари започват да го овкусяват с ликьор, конфитюр и подправки. До момента, в който не придобива съвременния си вид. Мястото е сладкарница Ladurée в Париж. В началото на 20 в. Пиер Дефонтан решава да съедини две бисквитки и да ги слепи с шоколадов ганаш. Така се ражда класическата рецепта за френски макарони.

 В наши дни родното място на десерта – Ladurée, продължава да се радва на почитатели. Сладкарници са открити в различни градове в цял свят, като от няколко години френските макарони се радват на голяма популярност в САЩ, Канада и Япония. Те често се използват като алтернатива на традиционни подаръци, например на великденските шоколадови фигурки.

Защо макароните са кръгли?

 Има легенда около формата им. Монах, който имал навика да меси тестото гол до кръста, веднъж, паднал от изтощение и оставил следа от пъпа си върху тестото. Оттогава макароните били с кръгла форма. Забавна легенда, чиято достоверност не е доказана. Най-популярните днес видове са: малинови, ягодови, шоколадови и ментови.

 Целувката: Производството се състои от три етапа. При първият се смесват бадемовото брашно и пудрата захар до получаването на хомогенна смес. При втория се получава така наречената италианска целувка „меренге“ и при последния сместта се поставя във сладкарските формички и се оставя да отпочине преди изпичане. В домашни условия може да се използва шприц за направата на малки кръгчета върху тава, покрита с хартия за печене.

 Крем: състои се от плодово пюре без добавена захар или крем, направен с хранителни багрила и естествени аромати.

 Слепването: прави се на ръка, което позволява избора само на здравите формички, така че резултатът да е красив и на вид, не само на вкус.

 Препоръка: да се съхраняват в хладилник 5 до 7 дни и оставят за 15 минути при стайна температура преди дегустация.

Източник: www.chezfefe.com

Оценка 4.88 от 25 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ