Регистрирай се
+ Предложи публикация

06.08.2019

Преображение Господне - есента напомня за себе си

   На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници. Според Библията, докато Исус проповядвал за Царството небесно, имало обикновени хора, че и вярващи, които се съмнявали или не разбирали думите Му. Голямата заблуда била, че Той им обещавал царство на земята, а не небесно и не разбирали в дълбочина божествената му същност.

 За да ги убеди в думите си и да представи в пълна светлина Словото Божие, той решил да им се покаже в небесната си същност. Взел със себе си Петър, Яков и Йоан – трима от апостолите Си и изкачил с тях Таворската планина, близо до Галилея. Уморени от пътя, учениците Му заспали, а когато се събудили, видели Учителя си в променени, сияещи дрехи и лице, излъчващо светлина – той се преобразил. Исус беседвал с Мойсей и Илия – светци от Стария завет. Тримата апостоли коленичили, но чули глас Господен от небесата, който им казал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!".

 В народната традиция Преображение Господне се свързва също с преобразяване, но на времето. Казват, че от този ден водата вече не става за къпане, студът идва нощем и времето се обръща. От този ден есента вече се задава и напомня за себе си. Традиционно християните носят гроздето в църквата, където отецът го опява, прекадява и благославя. От първия салкъм грозде дават на всички близки, за да са здрави, щастливи и благополучни. Празникът българите отбелязват с тържествен обяд, за който обикновено приготвят ястие от риба. В някои селища Преображение се осмисля и като ден, граничен между лятото и есента и свързан с “преобразяването” на слънцето и живата природа. В Родопите вярват, че Господ “прибрязнувал” - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята. В Западна България било разпространено поверие, че в полунощ срещу Преображение ”се явявала и отваряла Божията врата”, “небето се отваря и Господ се явявал в сияйна светлина”. “Дърветата се кланят до земята” и който е праведен, може да види небесната врата и това, което си пожелае, ще се сбъдне. В другите райони на страната тази представа е отнесена към коледната, богоявленската или великденската нощ.

 В нощта срещу Преображение се изпълнявали лечебно-обредни практики, основна роля в които се възлага на слънцето и слънчогледа, а в Берковица правят магия за любов. В южните български земи на Преображение пчеларите започвали подготовката за патронния си празник - Голяма Богородица.

Източник: www.hera.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по висша Математика София
Частна детска градина София Бъкстон
Частни уроци по Испански език обяви София
Частни уроци по Рисуване
Джаз и Модерен Балет
Тест по Френски език
Индивидуални курсове по Английски
Уроци Пиано София
Уроци по Испански online
Ноктопластики София
Латино танци Пловдив
Урок по Пиано
Спортни танци видео
Курсове по Фризьорство София
Частна детска градина София Красно село
Курсове за Фризьор Благоевград
Уеб Дизайн уроци
Тренировки по Тенис на корт Пловдив
Курсове Руски език Бургас
Задачи по Математика
Курсове Английски
Курсове по Рисуване за възрастни
Козметични курсове София
Курсове Немски език София
Балет деца маша илиева
Английски език Варна
Научи Английски език
Курс по Рисуване за възрастни
Курсове по Математика нпмг
Уроци Английски език
Модерен Балет София
Компютърни курсове Пловдив
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече