+ Предложи публикация
21.08.2021

Преди 3 хил. години египтяните поднасяли пъпеш в дар на своите богове

 Пъпешът е само още едно доказателство за неверността на твърдението, че полезното не може да бъде и вкусно. Единственото нещо, за което може да се спори в случая е кое е по-апетитно – пъпешът или динята. Отговорът е прост – вкусни са и двете, и са неизменна част от привлекателността на лятото. Кой би могъл да устои на парче пъпеш – ухаещо и сладко удоволствие, което ни предлага тази южна красавица! В пъпеша всичко е страхотно и всичко става за ядене, тъй като е много полезно – и ароматната вътрешност, и кората и дори семената.

 От гледна точка на ботаниката пъпешът представлява едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови – в него влизат още тиквата, динята и краставицата. Пъпешът ражда едри и вкусни плодове от типа “лъжлива ягода”, които достигат големина от 200 гр. до 20 кг. 

 Голяма част от сортовете пъпеши, които познавам днес идват от Индия и тропическа Африка. Според историческите доказателства първите плантации за пъпеши са се появили няколко века преди нашата ера на териториите, които днес заемат Северна Индия и Афганистан. С времето културите започнали да се отглеждат значително по на запад – в Средна и Мала Азия. Преди повече от 3000 години египтяните поднасяли пъпеши в дар на своите богове. Отделни плантации съществували и в Китай. В Европа пъпешите били пренесени през средните векове. През XVIII в. те се считали за несравнимо лакомство в двора на крал Людвиг VIII. В края на XIX в. в Англия пъпешите започнали да се отглеждат в оранжерии.

 Полезните свойства на пъпешите са безкрайно много. Интересен е фактът, че те въздействат не само на жените, като им помагат да имат по-красива и изваяна фигура, но освен това имат голямо значение и за силната половина на човечеството. Семената на пъпеша се считат за много силен афродизиак. Семената могат просто да се сдъвчат, най-добре в комбинация с мед – но все пак в умерени границ, не повече от 2 гр. на ден, за да не се появят проблеми с далака.

 Трябва да се вземе под внимание фактът, че освен полезен в някои случаи пъпешът може да бъде и вреден. Това се отнася най-вече за: кърмещи майки, тъй като могат да възникнат проблеми с храносмилателната система на детето; страдащи от захарен диабет пациенти, тъй като в пъпеша има изключително голямо количество захар; хора, които имат инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт; болни от гастрит или язва. В съчетание с какви храни и как правилно да ядем пъпеш съвсем не е безсмислен въпрос! Неправилната употреба на плода може да затормози стомаха и да доведе до неговото разстройване в най-неподходящия момент. Много е важно никога да не ядете неузрял пъпеш – той може да предизвика сериозно цялостно натоварване на различните системи в организма ви (кръвоносна, храносмилателна).

 Интересно е да се знае, че не само свежият плод е полезен. В източната култура сушеният пъпеш е неизменен атрибут при пиенето на чай. Дори и изсушен, пъпешът съхранява всички свои полезни вещества. Сушеният пъпеш, както и свежият, тонизира и пречиства организма.

 Замразеният пъпеш може да се съхранява в хладилника в продължение на три месеца. Препоръчително е да се замразява най-вече зрял пъпеш. Замразеният пъпеш може да се използва за приготвянето на коктейли и витаминозни освежителни напитки и шейкове.

 Пъпешът е известен като страж на женската красота и здраве. Представителките на нежния пол се грижат за външността си на всяка възраст. Безценен помощник в това начинание може да стане пъпешът. Той представлява най-добрата храна за хора, които искат да изглеждат добре. В плодовете му се съдържа силиций – ценен елемент, подобряващ състоянието на кожата. Според учените силицият играе важна роля в регулирането на физиологичните процеси на организма. Той се бори с бръчките, акнето и други недостатъци по кожата. Силицият влияе благотворно на кората на главния мозък, а освен това е необходим и за храносмилателната и нервната системи.

 Жените ще са доволни да узнаят, че в пъпеша се съдържа витамин В8 инозит, който е много полезен за състоянието на косата. Благодарение на инозита, женските коси стават гъсти и блестящи.

 Пъпешът е уникален дар от природата, растение с невероятен аромат и сочна вътрешност. В пъпеша се съдържа вода, захар и нишесте. Когато човек яде редовно пъпеш, той обогатява своя организъм с протеини, въглехидрати, органични киселини и калий. Витамините С, В2, В1, РР и каротинът регулират нормалната работа на много системи в тялото. Благодарение на високото си съдържание на желязо, пъпешът влияе положително на процеса на кръвообразуване. Наличието на силиций способства оздравяването на кожата.

 Витаминът С и фолиевата киселина, които се съдържат в растението въздействат благотворно на централната нервна система. Магнезият поддържа добрия тонус на сърдечния мускул. В пъпеша има дори злато – най-редкият елемент, който не се съдържа в плодовете на никое другое растение.

 Във времената на Ислямския златен век при знаменития лекар Авицена целебните свойства на пъпеша широко се използвали за профилактика и лечение на много заболявания. Целулозата на пъпеша била прекрасно разхлабително средство. В пъпеша се съдържа голямо количество фибри, поради което плодът се консумира на гладно като средство за почистване на червата. Пъпешът е едно от най-добрите средства да предпазване от затлъстяване. Консумирането на свеж пъпеш премахва умората, повишава настроението, отстранява тревогата и нервното напрежение.

 Народната медицина използва плода на пъпеша за приготвяне на капки, компреси, лосиони и разтвори за плакнене на устата. Пъпешовият сок и кората могат да се добавят във вода и да се вземат вани, които повишават устойчивостта на организма към алергии. При бронхит, пневмония и асматични проблеми целулозата на пъпеша се изполва в качеството на компрес, който способства за значителното подобрение на състоянието на болния.

Превръзките със сок и целулоза от пъпеш премахват синините и хематомите, като наред с това подпомагат лечението на циреи. Благоприятното въздействие на пъпешовия сок се използва при простудни заболявания. Ежедневният прием на 1 чаша сок от пъпеш с добавен към него магданоз може да излекува напълно уролитиаза – камъни в бъбреците. Само за седмица чаша сок от пъпеш, изпита сутрин на гладно, може да ви отърве от глисти. Голямото съдържание на полезни вещества в пъпеша го превръщат в един много ценен хранителен продукт – питателно и богато на витамини растение.

 Диуретичните свойства на целулозата и сока от пъпеш са полезни при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, болести на сърдечно-съдовата система, хипертония.

 Редовното пиене на сок от пъпеш прочиства цялостно организма от микроби и бактерии, и предотвратява появата на инфекции. Полезните вещества в пъпеша оказват положително влияние на лечението на ревматизъм, алергия, псориазис и дерматит. Пъпешът оказва безценна помощ при борбата с анемията, хемороидите и запека. 

Източник: www.eu-bloger.eu

Оценка 4.87 от 30 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Нови Фитнес тенденции Зумба
Уроци по Математика София Сердика
Уроци по Английски език Овча Купел
Частни уроци Английски език
Курс Немски Бургас
Курсове по център Варна
Балетна школа
Езикови курсове Бургас
Руски език възрастни
Частни уроци по Биология Бургас
Школа по Английски език
Курс София
Уроци по Математика Овча Купел
Йога упражнения за отслабване
Курсове Ноктопластика Пловдив
Индивидуални уроци по Италиански
Спортни танци видео
Английски за трети клас
Курсове за Масаж
Курсове по Испански език за деца
Частни уроци по Немски Велико Търново
Фризьорски курсове София
Школа за Индийски танци
Курсове за Грим
Онлайн уроци по Немски
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Подготовка за матура по Математика 7 клас
Частни уроци по Испански
Народни танци за начинаещи Русе
Френски език за начинаещи
Йога курс Благоевград
Уроци по Биология
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ