Пъпешът е само още едно доказателство за неверността на твърдението, че полезното не може да бъде и вкусно. Единственото нещо, за което може да се спори в случая е кое е по-апетитно – пъпешът или динята. Отговорът е прост – вкусни са и двете, и са неизменна част от привлекателността на лятото. Кой би могъл да устои на парче пъпеш – ухаещо и сладко удоволствие, което ни предлага тази южна красавица! В пъпеша всичко е страхотно и всичко става за ядене, тъй като е много полезно – и ароматната вътрешност, и кората и дори семената.
От гледна точка на ботаниката пъпешът представлява едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови – в него влизат още тиквата, динята и краставицата. Пъпешът ражда едри и вкусни плодове от типа “лъжлива ягода”, които достигат големина от 200 гр. до 20 кг.
Голяма част от сортовете пъпеши, които познавам днес идват от Индия и тропическа Африка. Според историческите доказателства първите плантации за пъпеши са се появили няколко века преди нашата ера на териториите, които днес заемат Северна Индия и Афганистан. С времето културите започнали да се отглеждат значително по на запад – в Средна и Мала Азия. Преди повече от 3000 години египтяните поднасяли пъпеши в дар на своите богове. Отделни плантации съществували и в Китай. В Европа пъпешите били пренесени през средните векове. През XVIII в. те се считали за несравнимо лакомство в двора на крал Людвиг VIII. В края на XIX в. в Англия пъпешите започнали да се отглеждат в оранжерии.
Полезните свойства на пъпешите са безкрайно много. Интересен е фактът, че те въздействат не само на жените, като им помагат да имат по-красива и изваяна фигура, но освен това имат голямо значение и за силната половина на човечеството. Семената на пъпеша се считат за много силен афродизиак. Семената могат просто да се сдъвчат, най-добре в комбинация с мед – но все пак в умерени границ, не повече от 2 гр. на ден, за да не се появят проблеми с далака.
Трябва да се вземе под внимание фактът, че освен полезен в някои случаи пъпешът може да бъде и вреден. Това се отнася най-вече за: кърмещи майки, тъй като могат да възникнат проблеми с храносмилателната система на детето; страдащи от захарен диабет пациенти, тъй като в пъпеша има изключително голямо количество захар; хора, които имат инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт; болни от гастрит или язва. В съчетание с какви храни и как правилно да ядем пъпеш съвсем не е безсмислен въпрос! Неправилната употреба на плода може да затормози стомаха и да доведе до неговото разстройване в най-неподходящия момент. Много е важно никога да не ядете неузрял пъпеш – той може да предизвика сериозно цялостно натоварване на различните системи в организма ви (кръвоносна, храносмилателна).
Интересно е да се знае, че не само свежият плод е полезен. В източната култура сушеният пъпеш е неизменен атрибут при пиенето на чай. Дори и изсушен, пъпешът съхранява всички свои полезни вещества. Сушеният пъпеш, както и свежият, тонизира и пречиства организма.
Замразеният пъпеш може да се съхранява в хладилника в продължение на три месеца. Препоръчително е да се замразява най-вече зрял пъпеш. Замразеният пъпеш може да се използва за приготвянето на коктейли и витаминозни освежителни напитки и шейкове.
Пъпешът е известен като страж на женската красота и здраве. Представителките на нежния пол се грижат за външността си на всяка възраст. Безценен помощник в това начинание може да стане пъпешът. Той представлява най-добрата храна за хора, които искат да изглеждат добре. В плодовете му се съдържа силиций – ценен елемент, подобряващ състоянието на кожата. Според учените силицият играе важна роля в регулирането на физиологичните процеси на организма. Той се бори с бръчките, акнето и други недостатъци по кожата. Силицият влияе благотворно на кората на главния мозък, а освен това е необходим и за храносмилателната и нервната системи.
Жените ще са доволни да узнаят, че в пъпеша се съдържа витамин В8 инозит, който е много полезен за състоянието на косата. Благодарение на инозита, женските коси стават гъсти и блестящи.
Пъпешът е уникален дар от природата, растение с невероятен аромат и сочна вътрешност. В пъпеша се съдържа вода, захар и нишесте. Когато човек яде редовно пъпеш, той обогатява своя организъм с протеини, въглехидрати, органични киселини и калий. Витамините С, В2, В1, РР и каротинът регулират нормалната работа на много системи в тялото. Благодарение на високото си съдържание на желязо, пъпешът влияе положително на процеса на кръвообразуване. Наличието на силиций способства оздравяването на кожата.
Витаминът С и фолиевата киселина, които се съдържат в растението въздействат благотворно на централната нервна система. Магнезият поддържа добрия тонус на сърдечния мускул. В пъпеша има дори злато – най-редкият елемент, който не се съдържа в плодовете на никое другое растение.
Във времената на Ислямския златен век при знаменития лекар Авицена целебните свойства на пъпеша широко се използвали за профилактика и лечение на много заболявания. Целулозата на пъпеша била прекрасно разхлабително средство. В пъпеша се съдържа голямо количество фибри, поради което плодът се консумира на гладно като средство за почистване на червата. Пъпешът е едно от най-добрите средства да предпазване от затлъстяване. Консумирането на свеж пъпеш премахва умората, повишава настроението, отстранява тревогата и нервното напрежение.
Народната медицина използва плода на пъпеша за приготвяне на капки, компреси, лосиони и разтвори за плакнене на устата. Пъпешовият сок и кората могат да се добавят във вода и да се вземат вани, които повишават устойчивостта на организма към алергии. При бронхит, пневмония и асматични проблеми целулозата на пъпеша се изполва в качеството на компрес, който способства за значителното подобрение на състоянието на болния.
Превръзките със сок и целулоза от пъпеш премахват синините и хематомите, като наред с това подпомагат лечението на циреи. Благоприятното въздействие на пъпешовия сок се използва при простудни заболявания. Ежедневният прием на 1 чаша сок от пъпеш с добавен към него магданоз може да излекува напълно уролитиаза – камъни в бъбреците. Само за седмица чаша сок от пъпеш, изпита сутрин на гладно, може да ви отърве от глисти. Голямото съдържание на полезни вещества в пъпеша го превръщат в един много ценен хранителен продукт – питателно и богато на витамини растение.
Диуретичните свойства на целулозата и сока от пъпеш са полезни при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, болести на сърдечно-съдовата система, хипертония.
Редовното пиене на сок от пъпеш прочиства цялостно организма от микроби и бактерии, и предотвратява появата на инфекции. Полезните вещества в пъпеша оказват положително влияние на лечението на ревматизъм, алергия, псориазис и дерматит. Пъпешът оказва безценна помощ при борбата с анемията, хемороидите и запека.
Източник: www.eu-bloger.eu