+ Предложи публикация
01.12.2018

Почти 60 г. след смъртта си Султана Суружон е най-продаваната българска художничка

 Султана Суружон е една от най-активните български художнички през 30-те години на ХХ век. Родена е на 12.05.1900 г. в Нови Пазар. Като дете на голямо семейство с усет към изкуството тя рано открива своя художествен талант. Бащата на Султана – Сабитай Суружон имал силно развита музикална памет и перфектен слух, пеел и свирел на цитра и мандолина. Майка й  – Естер била надарена с мек и топъл глас. Големият брат на Султана – Исак свирел на цигулка и флейта. По-малките Софи и Леон също показали голям талант в музиката.

 Султана Суружон учи в Държавната художествена академия от 1921 до 1927 г. при професор Цено Тодоров и професор Харалампи Тачев. В последващите години тя редовно участва във всички обществени изложби и тези на жените-художнички и на художниците евреи.  Нейните публични изяви започват през 1931г., когато вече е член на Дружеството на жените-художнички, дружество „Родно изкуство“ и това на Южнобългарските художници. През 1932 г. изявите й продължават в „Художници - евреи в България“. От 1933 г. е член на художествения комитет на еврейското културно дружество за литература и изкуство „Пробуда“, заедно с Буко Пити, Алберт Михаел, Буко Коен и Мишел Левиев.

 През 1938 г. художничката заминава за година в Париж, където се присъединява към Дружеството на френските независими художници. Участва в тяхна изложба в „Гран Пале“ с три композиции на голи тела и впечатлява публиката с чувството към детайла, сияйно със своя колорит. Често рисува свои сънароднички, като успява да съчетае в творбите си реалното, индивидуалното и родовото. За постигане на крайния ефект Сурожон  първо рисува с четка, а след това получава тоналностите чрез смесване на боите с пръсти върху платното. Работи предимно със светли и живи цветове, на което се дължи ефирността на рисунките й. Успехът й се дължи и на това, че сама избира моделите си. Въпреки скромния живот, който води, Султана изпълнява портрет по поръчка само ако моделът отговаря на нейния усет.

 През 1953 г. Султана Суружон напуска България и се установява в  Тел Авив, Израел. Участва в изложби в Барселона, Испания (1955г.) и Тел Авив (1957 г.). Умира при автомобилна катастрофа в град Бат Ям на 18.01.1961 г.

 Султана Суружон е изключително ценена в чужбина и на аукциони нейните произведения се продават на цени, надхвърлящи значително първоначалните. Авторка на маслени платна и акварели, тя се нарежда сред майсторите на портретния актов жанр. Нейни творби се съхраняват в Националната художествена галерия – София.

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индийски танци в София
Индивидуални уроци по Френски език
Уроци по Балет
Курс по разговорен Английски
Народни танци в Дианабад
Тест за ниво на Английски
Балет за деца в Стара Загора
Частни детски градини Красно село
Народни танци София Студентски град
Матура по География и Икономика
Пилатес София Лозенец
История за 6 клас
Онлайн уроци по Рисуване
Индивидуални уроци по Английски език София
Езикова школа Пловдив
Курс Математика Български
Уроци по Английски за деца
Подготовка за матура по Английски език online
Едностранно Счетоводство
Курсове по Масаж
Online курсове по Фотография
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Урок по Френски
Езикова школа Стара Загора
Английски език тестове
Йога курсове в София
Курсове по Датски език
Школи за Народни танци Варна
Индивидуални курсове по Йога
Матура Български
Курсове за Сладкари
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ