+ Предложи публикация
08.04.2018

На Възкресение традицията повелява...

 Великден е денят, в който цялата християнска общност празнува Възкресението Христово. На Великден се обличат нови дрехи, ходи се на църква и се похапва агнешко. Светът е по-добър и по-светъл. И като всеки празник, Великден има своите традиционни повели. Празнува се три дни (събота, неделя и понеделник), а на Разпети петък не се работи. Традицията повелява – Великден е време за душевно пречистване и благодат.

 Цветница току-що отмина и дойде време на последната седмица на постите - т.нар. Страстна седмица. Всеки ден от нея е наречен за нещо, а втората й половина обикновено преминава в трескава подготовка за самия Великден. Със сигурност този празник е добре познат на семейството ви, но знаете ли точно какво повелява традицията на Великден?

Традицията повелява... за Великден се украсява домът

 Ако досега не сте поканили пролетта у дома, Великден е последната възможност да го направите. Почистете дома. Извадете пастелните и ярки цветове (зелено, оранжево, жълто, розово, люляково...), висящите пластмасови яйца (или рисувани яйчени черупки) за украса и керамичните зайчета за поставки. Наберете (или купете) свежи цветя и върбови клонки, купете една две пъстри чинии и постелете покривка в ярък цвят.

 В банята сложете кърпи в розово, жълто или зелено, няколко свещи във формата на яйце (не е задължително да ги палите) в плетена кошничка или поставка във формата на заек, а защо не и няколко декоративни символа на Великден (пиленце, зайче, агънце). В различните ъгли на трапезарията, хола и кухнята подредете изкуствени или истински букети от лалета, лилиуми, люляк или нарциси. Към тях добавете свещи и чинийки с лакомства. Дори само няколко пъстри сапунчета и венец на входната врата ще придадат празнична атмосфера на дома още с влизането.

Традицията повелява... за Великден се боядисват яйца

 Боядисването на яйца е една от най-забавните и креативни фази в подготовката за Великден, особено ако в семейството има деца. Експериментирането с цветовете и различните методи за украса на яйца позволява на най-малките да разгърнат въображението си и да се почувстват значими на празника. Предполага се, че тази традиция е съществувала още в древността, но тогава за получаване на цветни яйца са се използвали отвари от природни блага (смрадлика, коприва, орехи, ябълки и т.н). По стар обичай, яйцата за Великден в България се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или следобед на Велика събота. Първото яйце винаги е червено (символизиращо кръвта на Христос), боядисано от най-възрастната жена в семейството, която с него прави символично прекръстване върху челата на останалите членове на семейството. То се поставя под икона вкъщи и се пази до следващия Великден. Второто яйце също е червено, но то се носи в църквата, за да бъде осветено.

 В търговската мрежа се продават всевъзможни бои за яйца, както и подходящи декорации като ваденки и лепенки. Но с влагането на малко лично творчество в ритуала ще се получат т.нар „писани яйца”. За целта са подходящи всякакви подръчни материали – водни боички, брокат, дантела, памук, восък, пастели, фигурални чорапчета, флумастри, цветни или магданозени листенца. За финал всички яйца се намазват с олио за блясък. Няколко се отделят настрани за кумовете или за по-възрастните роднини.

Традицията повелява...за Великден се месят обредни хлябове

 Обредните хлябове се месят на Велики четвъртък. Традиционно са в кръгла форма с плитка отгоре и се поднасят с червено яйце. Един от тях обаче трябва да е сладък и в продълговата форма, обикновено на плитка – това е козунакът. Според историята, за първи път козунак се приготвя във Франция през XVII в. От там той се разпространява из цяла Европа, стига и до Русия. В България тези обредни хлябове  започват да се месят едва в първите десетилетия на ХХ в. Днес козунаците се консумират и като хранителен продукт, продаван целогодишно в търговските обекти.

 Формата на козунака символизира Христовото тяло. Тестото задължително се замесва около 12 часа по-рано и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си. Макар да има различни вариации на рецепта за козунак, маята, брашното и яйцата са задължителна съставка. Слагат се лимонова кора за аромат и стафиди за вкус. Преди да се пъхне във фурната, оформеният козунак може да се намаже с яйце и да се поръси със захар. Трябва да следиш да не прегори.

Традицията повелява – на Разпети петък се опрощават греховете

 Разпети петък е денят, в който Иисус Христос е бил осъден на смърт и разпнат на кръста. Това е най-строгият ден от постите, а от тази година вече е официален неработен ден. От сутринта църковните храмове са отворени за всички богомолци, дошли да почетат Христовата смърт. В средата на църквата е издигнат символичен гроб (масата), покрит с червената плащеница в която е било загърнато тялото(парче плат)  и отрупан с оставените от християните цветя. Преди да минат под масата, те получават китка здравец от свещеника, целуват му ръка, покланят се (или целуват) иконите на Спасителя и Дева Мария и преминават под масата. Вярва се, че този ритуал носи здраве, късмет и опрощение на греховете.

Традицията повелява... на Великден се ходи на църква

 Вечерта на Велика събота всички християнски семейства отиват на църква. Слуша се тържествена литургия, след което свещеникът 3 пъти обявява „Христос Воскресе”, а миряните отговарят „Воистина Воскресе”. Свещта се пали от кандилото на свещеника. Тогава се случва традиционното чукане с яйца и се похапва козунак. Това е първото яйце, което се яде след 40-дневните пости. Със запалена свещ се обикаля 3 пъти храмът. Вярва се, че колкото пъти изгасне свещта, толкова грехове има човек за изкупване. Свещта трябва да се отнесе запалена до дома.

Традицията повелява... подрежда се семейна великденска трапеза

 В неделя, навръх Великден, цялото семейство се събира на обяд. По традиция в България се приготвя агнешко, супа от агнешки дреболии, зелена салата с варени яйца, сладка баница и великденски курабийки, сервират се боядисани яйца и козунак. Пие се червено вино, символизиращо мъченическата кръв на Божия син. Агнето е символ на празника, защото е принесено в жертва в деня на Възкесението. Преди началото на обяда отново се чука с яйца за здраве. Този ритуал символизира сполуката и се прави през следващите няколко празнични дни. Вярва се, че онзи, чието яйце остане здраво, ще има късмет и благополучие през цялата година. 

Весели великденски празници!

Източник: www.moetodete.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ