Регистрирай се
+ Предложи публикация
04.05.2021

Любопитни великденски традиции по света

   Великден е един от най-обичаните християнски празници. Възкръсването на Исус Христос е ново начало на живот, което настъпва и с идването на пролетта. В България по традиция се боядисват яйца, месят се козунаци и се изпълняват различни религиозни ритуали. Останалата част от света прави същото, като само на няколко места традициите изглеждат по-различно. В Норвегия например се четат криминални романи, а в Полша ядат листенца от върба за здраве. Нетрадиционните обичаи не свършват дотук.

Украсени дръвчета и великденска езда

 Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън. Около него се събират много хора - той е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. След закуска те казват на децата: Великденският заек е донесъл за вас кошница и вие трябва да я намерите. Хлапетата ровят из цялата къща и това е най-веселият момент в празничния ден. В следобедните часове на семейството гостуват приятели и роднини.

 Всеки Великден от 1965 година насам Фолкер Крафт и съпругата му Криста украсяват ябълката в двора си с колекция от 10 000 боядисани и ръчно украсени великденски яйца. Обичай, превърнал се в традиция не само за тяхното семейство, а и за хиляди други. В Източна Германия това е част от празненствата по случай Христовото възкресение, приветстващо пролетта, благоденствието и живота. В южната част на страната пък се организира езда в чест на св. Георги, а конете се украсяват в традиционните баварски цветове.

Чупене на гърнета в знак на нов живот

 Корфу е един от най-красивите острови в Гърция. Освен със страхотна природа и плажове, островът може да ви впечатли с една интересна традиция по великденските празници, която не се среща никъде другаде в Гърция. Жителите на острова хвърлят големи глинени гърнета, пълни с вода, в знак на очакване на възкресението на Христос. Това се случва през деня. Когато настъпи вечерта, всички се събират на площада и под светлините на хиляди фойерверки отпразнуват възкръсването на Божия син.

 Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват. Пекат се традиционни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където свещеник я благославя. Всяка вечер от Страстната седмица гърците ходят на църква, съпричастни към страданията на Христос. В полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват възкръсването на Христос. След като се приберат от нощната литургия, хората започват да празнуват.

Заливане с вода и бой с върбови клонки

 Ако навсякъде по света Великден се празнува мирно и кротко, то това не се отнася за Чехия, Словакия и Унгария. На много места обичаите по време на празника се смятат за груби и накърняващи честта на жените. И в трите държави мъжете, облечени в традиционни за всяка държава носии, гонят жените и ги заливат със студена вода. И това сякаш не им стига. След ледения душ следва бой с върбови клонки, разбира се, символичен, без никой за пострада. По този начин се отбелязва идването на пролетта и пожеланията за успешна година и добра реколта.

Пролетен Хелоуин по Великден

 Във Финландия обичаят изисква на масата да се сложи истинска трева за украса, за да могат празнуващите да наблюдават растежа й, който символизира живота. Малките деца пък се пременят като вещици, обикаляйки съседите за лакомства. След това се правят жертвени огньове, които да отблъснат лошите сили и зли духове.

Танцуващи скелети в Каталуния

 Децата, облечени като вещици във Финландия, може да не ви направят особено впечатление, имайки предвид обичаите във Вергес, Испания. По време на процесиите, които изпълват града в дните на Страстната седмица, петима души изпълняват Танца на смъртта. Пременени в костюми на скелети, отново напомнящи за Хелоуин в САЩ, те разиграват различни сценки от живота на Божия син. Специално внимание се отделя на предателството на Юда. Танцът започва вечерта на Велики четвъртък и приключва в малките часове на Разпети петък.

Великденски фигурки от шоколад и захар в Австралия

 Освен във формата на зайче, те се правят и в тази на рядкото австралийско животно бандукт. Великденското меню включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. За десерт се поднася традиционната торта "Павлова" с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на църква. На Великден много семейства излизат сред природата. В този край на света тогава се бележи свършекът на лятото и началото на есента.

В Швеция Великден поставят в домовете си фигурки на пиленца с цветни пера

 Децата и учителите им си припомнят историята на възкръсването на Христос. Хората украсяват жилищата си в жълто, зелено и бяло. Шведите ядат на Великден почти същата храна, каквато и на Коледа. Но повече внимание отделят на сладките неща. Правят от картон пасхални яйца, а във всяко от тях слагат голям бонбон. Типична за скандинавските държави е Великденската вещица, която летейки в небесата на своята метла, с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.

В САЩ за празника всеки трябва да има нови дрехи

 В САЩ обаче се организира Великденски парад. В него хиляди хора се събират и празнуват заедно. На такова събиране може да се срещнат от зайчета до зайци, интересни костюми на празничната тематика и какво ли още не. Освен парада всяка година на южната поляна на Белия дом се организира състезание по търкаляне на яйца. Президентът е патрон на събитието, на което децата се забавляват с приказки, лакомства и прекрасно боядисаните яйца.

 Ако човек няма пари, е задължително поне да си купи ръкавици. Традиционният великденски обяд на американските семейства се състои от шунка с ананас, картофи и плодова салата. Децата получават кошничка, пълна с шоколади и бонбони. Доста популярна е една игра - пързаляне на яйца по наклонена плоскост. Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече своето. Най-голямото съревнование обаче става на поляната пред Белия дом. Стотици деца пристигат там с кошници, пълни с шарени яйца.

Великден италианците празнуват с приятели

 На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Пекат се кифлички, в които се слагат и яйца. Приготвят се традиционните бисквитки с кашкавал. Празненствата са доста пищни. В Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб, наричат го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто - всеки символизира година от живота на Исус.

В Англия на празника се събира цялото семейство

 Приготвя се специален обяд - агнешко със зеленчуци. В графство Ланкашир също си правят "надбягвания" - пускат яйчица от хълм. Притежателят на това, което стигне първо долу, ще се радва цяла година на крепко здраве.

Във Филипините разпъват мъже и жени на кръст

  Десетки хора пък изтезават телата си в памет на страданията на Христос. Болезнената процедура се повтаря от векове на Разпети петък. Църквата е против подобни ритуали, но хората тук вярват, че така изкупуват греховете си.

Великден в Русия е най-големият празник през годината

 Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост - пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Главно място на великденската маса сега заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка. В събота те се носят за освещаване в църквата. В първия ден на празника руснаците се поздравяват с "Христос Воскресе!", "Воистину Воскресе!", но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисаните яйца. Вторият ден е посветен на благотворителността.

 Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня. Някога руснаците събирали пари и откупвали бедняците, затворени заради дългове. Посещават се и покойниците. Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. В Русия има два вида великденски яйца - боядисани и изписани. Първите са в един цвят - обикновено червен, а вторите са богато украсени и изрисувани. За Пасха в Русия са се правели специални дървени яйца, богато покрити с орнаменти.

 През ХIХ в. традицията да се изработват изкуствени великденски символи е превърната в изкуство. Освен от дърво такива празнични яйца са се майсторели и от кост, мрамор, стъкло и камък. Всяко от тях се е състояло от две половини. Отвътре било с матово злато, а външната страна била оцветена с ярка червена боя. Яйцето било леко и полирано като огледало. От едната му страна винаги бил рисуван сюжетът "Слизането на Спасителя в ада". А от другата - изображение на светеца, покровител на човека, на когото ще се подарява яйцето.

Източник: www.blagoevgrad-news.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Френски език
Уроци по Математика София Борово
Пилатес за деца
Изучаване на Немски
Как да научим Немски език
Уроци по Физика
Йога курсове в София
Частни уроци по Английски Красно село
Клубове по Народни танци в Русе
Курсове за Фризьор Стара Загора
Курсове за Компютърна грамотност
Курсове по Английски език Пловдив
Курсове по Холандски език
Уроци по Английски език в Люлин
Уроци по Италиански език София
София Хоро
Курс по Италиански онлайн
Изкуство Балет
Танго танцуваме
Индивидуални курсове по Йога
Йога в Стара Загора
Курс по Електротехника
Школа за Народни танци Велико Търново
Курсове за Фризьор Бургас
Фризьорски курсове Варна
Частни уроци по Френски език
Курс по Козметика
Курсове по Немски език в София
Подготовка за матура по Български език и Литература
Индивидуални тренировки по Зумба в Пловдив
Летни курсове Варна
Немски език курс
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ