+ Предложи публикация
22.11.2020

Любопитни факти за млякото

 Счита се, че млякото, добито от домашни животни, е послужило за храна на хората от около 5000 г. пр. Хр. Предполага се, че след одомашняването на говедото дълго време се е използвало само за добив на месо. Едва на по-късен етап млякото и млечните продукти са се появили на човешката трапеза. Така са се добивали продукти с ценна хранителна стойност във всяка част на годината, повишила се е ефективността на употребяваните пасища.

 Млечни продукти са открити в керамични съдове от Каменната ера в Турция. Това говори, че в този район млякото се е консумирало от хората още към 6500 г. пр.н.е. – повече от 1000 г. преди това да се утвърди сред голяма част от човечеството. ДНК анализ на останки от неолитни хора, живели в Северна Европа към 5500 г. пр.н.е., сочи, че хората в този район все още не са били придобили поносимост към лактозата на млякото. Пръстени съдове, открити в Англия и датирани от 4500 г. пр.н.е., съдържат следи от млечни продукти. Това показва, че млякото е използвано от хората като храна, макар и не пряко, а под формата на вторични продукти от него. През 1863 г. френският химик и биолог Луи Пастьор изобретява пастьоризацията – метод за умъртвяване на голяма част от вредните бактерии в напитки и хранителни продукти.

 Първата стъклена бутилка за мляко е използвана може би от New York Dairy Company през 1877 г. В Англия Express Dairies започва производството на стъклени бутилки през 1880 г. През 1884 г. нюйоркчанинът Херви Тачър (Hervey Thatcher) изобретява една от най-популярните в САЩ стъклени бутилки за мляко. Гърлото ѝ било запушвано с дискове от восъчна хартия. През 1932 г. Виктор Фарис (Victor Farris) изобретява и картонените кутии за съхранение на мляко, широко използвани днес.

 Млякото е единствената храна, която осигурява на новородените всички необходими вещества. За възрастните то е вкусно лакомство, което широко се използва в кулинарията. Всеки народ и култура имат свои традиции за употребата на този продукт. Има и някои любопитни, но малко известни факти за млякото, разказани в blog.vladec.net.

 1. Всяка година в света се произвеждат над 400 млн. тона краве мляко. Всяка крава дава между 11 и 23 литра, което средно е около 90 чаши на ден. В резултат на това се получава, че една крава дава по 200 000 чаши мляко за целия си живот.

 2. Козето мляко съдържа много калий, полезен за сърдечно съдовата ни система. Освен това козето мляко е изключително богато на кобалт и витамин B12, участващ в кръвообразуването и в обменните процеси. Именно от козе мляко се правят прословутите сирена рокамадур, каприно и фета.

 3. Млякото на тюлените и на китовете е с най-висока масленост (около 50%), а най-безмаслено е млякото на конете и магаретата. При това не забравяйте, че кравето мляко съдържа около 83-89% вода, останалото е сухо вещество.

 4. Камилското мляко наричат „бялото злато от пустинята“. То съдържа много повече витамин C от кравето мляко, но пък има много по-малко мазнини и холестерин. Много полезно за хората с диабет, защото съдържа инсулин.

 5. С помощта на новите доилни апарати могат да се издоят до 100 крави за час. На ръка за същото време един фермер може да издои до 6 крави.

 6. Учените смятат, че хората започнали да употребяват животинско мляко преди около 10-11 хил. години, чак след като опитомили дивите кози и овце. А преди 9000 г. на територията на днешна Турция за пръв път се заговорило за опитомяване на диви крави.

 7. Магарешкото мляко също е признато като изключително полезно и здравословно. То помага при деца с млечни алергии и като заместител на кърмата. Също така и при хора с екзема, псориазис, за облекчаване на астма и респираторни проблеми при всякакви възрасти. Млякото е източник на витамин В, В12 и С, като и на хранителни вещества.

 8. Млякото е известно и със своето почистващо свойство. С негова помощ може да се отървете от мастилените петна по дрехите и от потъмняванията на позлатените предмети.

 9. Белтъците в кравето мляко имат свойството да се съединяват с токсините в организма. Именно заради това е препоръчително хората, работещи в химически предприятия, редовно да употребяват прясно краве мляко. Също така при отравяне се дава краве мляко за пречистване на организма.

 10. По бреговете на Амазонка расте дървото Сорвейра, чийто сок много наподобява по състав млякото. За неговото добиване е необходимо да се направи разрез на ствола на дървото, като за един път може да се извлече до 4 литра “мляко”.

 11. “Млечен път” е името на галактиката, в която се намира нашата Слънчева система. Според легенда идва от гръцката митология. Млечният път се появил от млякото на Хера, жената на Зевс, когато тя трябвало да закърми Херкулес и той да стане безсмъртен..

 12. Първото мляко от непалския и тибетския як е розово на цвят. То е много вкусно и маслеността му е по-висока от тази на кравето мляко. Хората рядко го пият, но пък от него се прави прекрасно сирене. В Тибет млякото от як се използва в козметичната индустрия.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ