Регистрирай се
+ Предложи публикация
02.01.2017

Красивите малко известни манастири на България

В България има над 150 действащи и недействащи манастири. Освен ако нямат сериозен интерес по темата, повечето хора могат да изброят не повече от двайсетина. За разлика от големите манастири като Рилския, Троянския, Бачковския, по-малките обикновено са по-спокойни, с по-малко туристи (и повече поклонници). Можете да си поговорите с монасите. В недействащите не е рядкост човек да срещне местен, от когото да научи повече истории и легенди, отколкото от всички източници в интернет, взети заедно.

Най-красивите манастири в България

Красивите планински села на България

Манастирите на България

Араповският манастир „Св. Неделя“ е български православен манастир в Асеновградска духовна околия. Възникнал е до древно аязмо недалеч от асеновградското село Златовръх през XIX век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода - известен хайдутин в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира.

Мъглижкият манастир „Свети Николай“ е действащ манастир в Стара планина в България. Манастирът е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж.

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ е известен и като Гигински манастир и се намира се на около 16 км от град Брезник, общ. Перник.

Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. През турското робство неколкократно е бил разрушаван от поробителя и възстановяван от българите. Последно манастирът е бил възстановен хилендарски монаси от Света гора, открили заровено аязмо с лековита вода.

Дивотинският манастир „Света Троица“ се намира в Люлин планина, близо  до село Дивотино, общ. Перник. Манастирът е основан през XI век е един от най-старите и запазени манастири около София. Според легендата обителта е построена от мъж и жена, които намерили делва с жълтици докато орали нивата си. Съпрузите решили да построят манастир с имането, като натоварили делвата на  магаре и казали, че ще започнат строежа на мястото, където магарето падне и умре.

Врачешкият манастир „Свети Четиридесет мъченици“ е разположен  до село Врачеш близо до Ботевград. Манастирът е построен по времето на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница. След победата,  в деня, в който се празнуват Св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи църкви и манастири. В началото манастирът е основан като мъжко братство, но по-късно става женски, какъвто остава и до наши дни.

Устремският манастир “Св. Троица”, известен още Вакъфски или Хайдушки манастир, се намира в Сакар планина на около 3 км от с. Устрем, Първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо войвода от Сливен. Той бродел с дружината си по тези места и открил изоставената църква "Св. Петър и Павел", около която някога имало манастир. Вероятно с помощта на известния Индже войвода и неговия байрактар Ката Кольо Хрисант успял да възстанови манастира.

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил" е разположен на около 1 км над гр. Костинброд. Сведенията за създаването на Шияковския манастир "Св. Архангел Михаил" се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с цар Иван Шишман. През 1871 г в манастира пристига Апостолът, където заедно с игумена Генадий Ихтимански и няколко други революционери поставят началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Калугеровският манастир "Св. Никола" е съществувал още през X-XII в, но в началото на XV в е разрушен от турците. По-късно манастира е възстановен. През XVII и XVIII в обителта е средище на книжовна дейност. В Калугеровския манастир Васил Левски основава революционен комитет. По-късно манастирското братство взема участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (1876) и поради това е опожарен от турците. В периода 1906-1908 г. Калугеровската обител е изградена наново и се е запазила до днес.

Калоферският мъжки манастир "Рождество Богородично" се намира на  6 км северно град Калофер. Разположен е в живописната долина на Бяла река, в южното подножие на Стара планина. За възникването на тази обител и няма почти никакви сведения. Макар че основаването на манастира се отнася към началото на XVII в, няма достоверни сведения, които да доказват това. По време на Руско-турската освободителна война той е опожаряван както и много други християнски светилища в района.

Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него. Съществува от времето на Второто българско царство. Обителта е имала тесни връзки с намиращата се наблизо крепост "Боженишки урвич". През вековете многократно е била разрушавана и възстановявана.  През 1830-40 г с усилията на местното население храмът е окончателно възстановен.

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Народни танци София
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Курс по Гръцки език Пловдив
Тренировки по Бокс в София
Курсове Маникюр Варна
Танци Зумба
Английски език онлайн уроци
Балетна школа София Модерен Балет
Пилатес за бременни София
Гръцки език за начинаещи и напреднали
Курсове по Гримьорство
Азбуката на Английски за деца
Частна детска градина София Сердика
Уроци по Информатика Варна
Курс по Графичен Дизайн
Уроци за ученици Математика
Частни уроци по Английски език
Английски език видео уроци
Курс по Гръцки
Учителка по Английски
Уроци по Математика
Йога упражнения за отслабване
Английски език по метода Сугестопедия
Ит обучение
Английски първо ниво
Фризьорски курсове
Танцови школи в София
Уроци Салса София
Уроци по Български
Частни уроци по Руски език Пловдив
Курсове за Счетоводители
Танго танцуваме
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ