+ Предложи публикация
02.01.2017

Красивите малко известни манастири на България

В България има над 150 действащи и недействащи манастири. Освен ако нямат сериозен интерес по темата, повечето хора могат да изброят не повече от двайсетина. За разлика от големите манастири като Рилския, Троянския, Бачковския, по-малките обикновено са по-спокойни, с по-малко туристи (и повече поклонници). Можете да си поговорите с монасите. В недействащите не е рядкост човек да срещне местен, от когото да научи повече истории и легенди, отколкото от всички източници в интернет, взети заедно.

Най-красивите манастири в България

Красивите планински села на България

Манастирите на България

Араповският манастир „Св. Неделя“ е български православен манастир в Асеновградска духовна околия. Възникнал е до древно аязмо недалеч от асеновградското село Златовръх през XIX век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода - известен хайдутин в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира.

Мъглижкият манастир „Свети Николай“ е действащ манастир в Стара планина в България. Манастирът е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж.

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ е известен и като Гигински манастир и се намира се на около 16 км от град Брезник, общ. Перник.

Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. През турското робство неколкократно е бил разрушаван от поробителя и възстановяван от българите. Последно манастирът е бил възстановен хилендарски монаси от Света гора, открили заровено аязмо с лековита вода.

Дивотинският манастир „Света Троица“ се намира в Люлин планина, близо  до село Дивотино, общ. Перник. Манастирът е основан през XI век е един от най-старите и запазени манастири около София. Според легендата обителта е построена от мъж и жена, които намерили делва с жълтици докато орали нивата си. Съпрузите решили да построят манастир с имането, като натоварили делвата на  магаре и казали, че ще започнат строежа на мястото, където магарето падне и умре.

Врачешкият манастир „Свети Четиридесет мъченици“ е разположен  до село Врачеш близо до Ботевград. Манастирът е построен по времето на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница. След победата,  в деня, в който се празнуват Св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи църкви и манастири. В началото манастирът е основан като мъжко братство, но по-късно става женски, какъвто остава и до наши дни.

Устремският манастир “Св. Троица”, известен още Вакъфски или Хайдушки манастир, се намира в Сакар планина на около 3 км от с. Устрем, Първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо войвода от Сливен. Той бродел с дружината си по тези места и открил изоставената църква "Св. Петър и Павел", около която някога имало манастир. Вероятно с помощта на известния Индже войвода и неговия байрактар Ката Кольо Хрисант успял да възстанови манастира.

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил" е разположен на около 1 км над гр. Костинброд. Сведенията за създаването на Шияковския манастир "Св. Архангел Михаил" се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с цар Иван Шишман. През 1871 г в манастира пристига Апостолът, където заедно с игумена Генадий Ихтимански и няколко други революционери поставят началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Калугеровският манастир "Св. Никола" е съществувал още през X-XII в, но в началото на XV в е разрушен от турците. По-късно манастира е възстановен. През XVII и XVIII в обителта е средище на книжовна дейност. В Калугеровския манастир Васил Левски основава революционен комитет. По-късно манастирското братство взема участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (1876) и поради това е опожарен от турците. В периода 1906-1908 г. Калугеровската обител е изградена наново и се е запазила до днес.

Калоферският мъжки манастир "Рождество Богородично" се намира на  6 км северно град Калофер. Разположен е в живописната долина на Бяла река, в южното подножие на Стара планина. За възникването на тази обител и няма почти никакви сведения. Макар че основаването на манастира се отнася към началото на XVII в, няма достоверни сведения, които да доказват това. По време на Руско-турската освободителна война той е опожаряван както и много други християнски светилища в района.

Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него. Съществува от времето на Второто българско царство. Обителта е имала тесни връзки с намиращата се наблизо крепост "Боженишки урвич". През вековете многократно е била разрушавана и възстановявана.  През 1830-40 г с усилията на местното население храмът е окончателно възстановен.

Оценка 4.84 от 31 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ