+ Предложи публикация
18.02.2017

Красивите екопътеки на България

  Един от най-приятните, леки и интересни начини да бъдете близо до природата, е като изминете някоя от десетките екопътеки, изградени из цялата страна. Повечето са подходящи и за деца и са чудесна идея за лежерен уикенд на въздух. Вземете обяд, вода и добро настроение и - на път (е, изчакайте да се постопли времето)! Ето някои от любимите ни екопътеки в България, които да изминете, ако все още не сте го направили.

Екопътеката Еменски каньон (Негованската екопътека) е една от първите екопътеки в България. Намира се край село Емен, община Павликени. Изходната точка на екопътеката е село Емен, след което се стига първо до Еменската пещера. Когато се продължи напред започват да се виждат уникални гледки към Еменския каньон. След каньона идва ред на язовир Негованка. Екопътеката предлага приятна разходка сред природата, която трае около 2-3 часа. 
Хотнишката екопътека се намира във Великотърновска област, близо до село Хотница. Изградена е по ждрелото на река Бохот. Екопътеката започва с красив водопад с височина от около 30 м и малко езерце. Отличителна черта на водопадите е специфичният им зеленикав цвят. Дължината на екопътеката е 1.5 км и се обхожда за около един час. Подходящо място е за пикник.
Трънската екопътека се намира на 80 км западно от град София, почти до границата със Сърбия. Състои се от две части - първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 км от град Трън, а втората част минава покрай река Ябланишка и се намира на 11 км от Трън. Втората част от маршрута е по-трудна от първата. Най-дългият маршрут е 13.2 км. Двата по-малки маршрута могат да бъдат изминати за около час и половина и три часа.

Екопътеката Струилица е известна още като екопътека Струилица-Калето-Лъката. Намира се в Родопите, близо до Девин. Маршрутът се вие край меандрите на река Девинска, минава през скални образувания, гори и водопади. Има изградени дървени мостчета, заслони, места за отдих и зона за риболов.

Основната пътека се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до водопад Самодивско пръскало. Водопадът е изключително красив и си заслужава да се отклоните.

Екопътека Екот от камбанен звън свързва етрополския манастир „Св. Троица” със село Рибарица. Изградени са зони за народни тържества и празници, детски кътчета и места за отдих. Дължината на пътеката е 2,5 км. Пътят  на отиване и връщане е 60 минути, като началната точка е с. Рибарица, а крайната точка водопад "Варовитец" и манастир "Света Троица". Ако посетите манастира се отбийте и до аязмото. Болни хора, дълбоко вярващи, се къпели  на храмовия празник, вярвали, че Света Троица ще им донесе изцеление.

Ако сте любители на силните усещания, то определено трябва да превземете тази предизвикателна екопътека. Наричат я Дяволската пътека. Освен че е изключително живописна, част от маршрута й преминава през дървени платформи, захванати със стоманени конзоли за скалите. Намира се в Родопите и свързва село Борино с Ягодинската пещера, като минава през „Дяволския мост“ (Шейтан кьопрю). Изграждането й е вдъхновено от природния потенциал на левия приток на река Буйновска, проучван цели 8 години.

Екопътека Бялата река се намира в Стара планина, в местността Джендема, близо до Калофер. Дължината и е 1.83 км и отнема около един час спокойно ходене. Екопътеката започва северозападно от град Калофер, в близост е и Мъжкия манастир. Разходка за около един час ще Ви достави удоволствие и удивление от красотата на парка. Маршрутът следва ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. За любознателните туристи са поставени информационни табели, разказващи любопитни факти за типичната за парка флора и фауна.

Дряновската екопътека се намира в Стара планина, близко до едноименния манастир. Привлича вниманието с това, че на малко разстояние има различни релефни феномени скални ниши, скални венци, различни пещери, пластови стъпала, водопади, прагове, въртопи и др.

Преди време група млади хора от Дряново поставиха т. нар. „Пейка на любовта”. Тя се намира на среданата скала точно над Дряновския манастир. Гледката, която се открива оттам е невероятно красива.

Екопътека Невястата се намира до Смолян, в Родопите. Дължината й е около 900 метра. Започва от разклона за манастира "Св. Пантелеймон". Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града.

Има изкуствена стена за катерене, алпийски тролей, маршрути за скално катерене, пейки и масички, беседки, детска площадка.

Трасето на екопътеката Римският път минава през равна гориста местност по стар римски път, който съществува от началото на ІV в. Римският път е свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна – Константинопол) с местността Градище над Габрово, където през ІV – VІІ в. е имало крепост.

Пътят започва над село Боженци и е дълъг около 8 км. От създаването на  Боженци до сега той се ползва като пряк път до Габрово. През вековете е добре поддържан. С пътя са свързани няколко легенди.

Екопътека Марина река се намира в самия Природен парк Странджа, в непосредствена близост до самата река. До там може да се стигне с лека кола, а когато достигнете дестинацията можете да паркирате на неохранявания паркинг там. Екопътеката води началото си от пътя Царево - Малко Търново, на около 12 км от Царево. Около 50 минути ще са ви необходими да обходите екопътеката в едната посока.
Екопътека Властелинът на планините започва от комплекс Семково. Следва изкачване на Вълча поляна през бялборова гора и слизане до Станкова река. Продължава през Горно Яворово и завършва при Парка за танцуващи мечки.  По маршрута са изградени дървени мостчета, кула за наблюдение на диви животни и за фотосафари, туристически заслон, обезопасено огнище и чешма. Пътят преминава през най-предпочитаните от мечката местообитания - широколистни гори, открити поляни, богати на разнообразни горски плодове.

 

Оценка 4.83 от 35 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ