Става ли въпрос за храна, често сме готови да платим и повече, стига да можем да угодим на вкусовите си рецептори. Понятието "скъпа" храна е различна за всеки, но ето и кои са храните, които са наистина скъпи, откъдето и да ги погледнем.
Бял хайвер от есетра албинос Един килограм от този хайвер струва 8500 евро. Есетрата албинос е вид едра риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко, когато рибите са на около 100 години. |
|
Лосово сирене Едно от най-скъпите сирена в света е това, което е направено от млякото на лос. То се произвежда на едно единствено място и това е фермата Moose House в Швеция. Лосовото сирене има бял цвят и напомня на сиренето фета. Струва около 1000 евро за килограм и се прави в много ограничени количества. |
|
Японските стекове Уагу Стековете Уагу са едни от най-вкусните и скъпи деликатеси в света. В Япония на чистокръвните телета Уагу се правят масажи, дава им се бира и им се пуска класическа музика. Цената на 1 кг. от този вид месо може да достигне 450 долара. Най-фините жилки мазнина, които минават през месото, се стопяват при готвене, и го правят неописуемо сочно, крехко и ароматно.“ Ценителите определят месото на Уагу като изключителен деликатес, за който има голямо търсене. |
|
Месо от Кемани Кемани е порода пилета, която се отглежда в Индонезия. Специфичното при тях е хиперпигментацията им, която прави пилето изцяло черно, включително неговото месо и органи. Породата е толкова рядка, че един брой струва около 200 долара в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди долари.
|
|
Бял трюфел Това е гъба, която е известна като кухненски диамант. Пазарната стойност на трюфела достига от 2 000 до 8 000 евро на килограм. Трюфелът трудно може да се купи, защото се намира само в дивата природа и не може да бъде изкуствено създаден. Освен специфичните условия за развитие, трюфелите имат уникален аромат, който се получава от дъждовете и чистата почва, което го прави неповторим деликатес на всяко хранене. И освен гастрономическите ценности, трюфелите са много здравословни, тъй като те подновяват всички клетки и укрепват организма. Имат изключителен вкус и аромат, които биха направили всяко ястие съвършено. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 2000 евро. |
|
Шафран Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител. Шафранът, който от години е най-скъпата в света подправка по тегло, расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция. Цената на тази ценна подправка може да варира от 400 до 1000 долара за килограм. Високата цена идва от факта, че шафранът расте само през седем дни в годината през есента, като се събира и обработва на ръка. Освен това, за да се събере 1 кг шафран, е необходимо да съберете 300 000 цветчета. |
|
Супа от лястовичи гнезда Гнездата на тези птици са се превърнали в деликатес в китайската кухня, защото са направени изцяло от слюнката на лястовиците, без добавени външни материали. Цената на този деликатес е около 3000 долара за килограм. Високата цена идва от трудното и опасно събиране на лястовичите гнезда. |
|
Гъбата мацутаке Този вид гъби са изключително редки, а цената им достига до 600 долара за един килограм. Мацутаке се срещат основно в Япония, но и в още няколко азиатски страни. Броят им е значително намалял поради въздействието на насекоми и дървета, които попадат в сенчестите места, в които гъбите растат. Поради невъзможност да се култивират, могат да изчезнат в бъдеще. |
|
Кафе Копи Лувак Най-скъпото кафе в света се произвежда в Индонезия, Филипините и в Южна Индия. Цената му варира между 250 и 1200 долара за килограм. Известно е със специализирания начин, по който се обработва. Азиатската палмова цивета се храни със зрелите плодове на кафето, а това, което отделя се почиства, изсушава и продава, като изключително ценно кафе.
|
|
Иберийска шунка Най-скъпата шунка в света се произвежда в Испания, като цената и варира около 365 евро за килограм. За свободно отглежданото иберийско прасе са обособени огромни площи за паша, като те се хранят основно с жълъди. Класификацията на иберийската шунка е изключително строга и за най-добра се смята само тази с черен етикет.
|
|
Дините Densuke Дините Densuke растат само в Хокайдо, Япония. Кората на динята е видимо по-тъмна, а плътта е много по-сладка от обикновените дини, продавани другаде. Цените за отделни дини Densuke всъщност са средно около 250 щатски долара, но пъпешите с най-високо качество на търг струват от 1000 до 4500 долара, дори достигат до 6000 долара една година! Търговете всяка година се провеждат през юни и привличат голяма тълпа от хора, да не говорим за количеството йени, които привличат! |
Източник: www.vesti.bg