Регистрирай се
+ Предложи публикация
11.08.2019

Книгите, които невинаги успяваме да прочетем докрай

 Съществува един неформален списък с книги, които почти всеки твърди, че е прочел. Това са класики, непреходни във времето, останали все толкова популярни десетки, понякога и стотици години след написването си. Да, литературната стойност на тези творби е неповторима, но това означава ли, че те биха били приятно четиво за всеки? Не точно. И все пак, това са легендарни книги, за които трябва да кажем, че сме прочели. В противен случай ще ни се смеят, нали? Разбира се, че не. И въпреки това го правим. Не забравяйте да си припомняте, че не сте единствените, които не са успели да довършат „Война и мир” или „Клетниците”. Ако все пак обичате да довършвате нещата докрай, опитайте отново. Може би не е бил точният момент. Представяме ви някои от тези шедьоври, които невинаги успяваме да прочетем докрай.

„Илиада” – Омир

 „Илиада” е едно велико произведение, едно от най-древните в европейската литература. Съдържателно, описателно, епично. Омировата „Илиада” е творба, за чието осъзнаване понякога не е достатъчен и един цял живот. Нейното изучаване в училище е прекалено повърхностно и сбито, а и структурата и езикът на оригиналната творба са прекалено неразбираеми за нашата модерна форма на комуникация. Дори и да не ви стигне един живот, за да прочетете „Илиада”, не се тревожете. Много хора не са успели.

„Престъпление и наказание” – Фьодор Достоевски

 „Престъпление и наказание” е един от легендарните романи на руската, но и на световната класика. Едва ли има някой достатъчно смел литературен критик, който да оспори литературната стойност на „Престъпление и наказание”. Шедьовърът на Достоевски предизвиква човешкото съзнание чрез една богата палитра от случки, съвършено изградени персонажи и въздействащи диалози. Недостатъкът на „Престъпление и наказание”, ако изобщо можем да го определим като недостатък, е че той се оказва разбираем за сравнително малък процент аудитория. Дали това му е попречило да се превърне в един от най-световноизвестните романи? Не. Шедьоврите не е нужно да бъдат разбирани.

„Дон Кихот де ла Манча” – Мигел де Сервантес

 В „Дон Кихот” или се влюбваш, или безвъзвратно го намразваш. Оказва се, че няма трети вариант. Трудно е да се определи на какво се дължи фактът, че много хора намират творбата на Мигел де Сервантес за „досадна”, „тежка за четене” и „безинтересна”. Със сигурност факторите са много. А на човек, който не познава испанската култура, философия за живота и чувство за хумор, със сигурност ще му е трудно да вникне в смисъла на „Дон Кихот”.

„Дон Кихот” е трагичен роман, прикрит зад маската на привидни комични ситуации и нелепи герои. Именно в това се крие геният на Сервантес. Начинът, по който той успява да прикрие тежкото душевно състояние на един обладан от лудостта герой, поставяйки го в ситуации, предизвикващи смях. Но само първоначално. Прочетете ли романа два, три, четири пъти, със сигурност смехът ще бъде изместен постепенно от сълзи.

„Война и мир” – Лев Толстой

Руските класически романи са едни от най-ценените в световен мащаб, но в същото време и най-трудно разбираеми. „Война и мир” не прави изключение. Първата пречка, която се изправя на пътя на смелчаците, захванали се да четат този шедьовър, определено е обемът на книгата. Дори и да не стигнете до края на „Война и мир”, не се отчайвайте. Много не са успели. Все пак, ако не ви се получи, винаги можете да изгледате филмовата екранизация от 1956г. с участието на Одри Хепбърн.

„Граф Монте Кристо” – Александър Дюма-баща

Често определят „Тримата мускетари” като най-добрия роман на Александър Дюма-баща. Лично за мен обаче „Граф Монте Кристо” е еднакво гениален, ако не и по-добър. „Граф Монте Кристо” е една от тези книги, които те разтърсват и са способни да променят разбиранията ти за живота. Роман за предателствата и приятелствата, лицемерието в човешките отношения, любовта и омразата, личните и общочовешките страдания. „Граф Монте Кристо” засяга много изконно важни теми, които вълнуват човечеството от началото на неговото съществуване. Именно това обаче го прави труден за четене, особено за хора със слаби сърца.

Източник: www.vesti.bg

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламирайте Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ