През последните години все повече и повече добива популярност напитката каркаде. Това е напитка с отлични вкусови качества, които ние по-често наричаме "червен чай". Каркадето се добива от цветето хибискус. Има си и други имена: суданскa роза или червен киселец. Каркадето действа отлично през горещите летни месеци. Сладко-киселият вкус освежава чудесно, утолява жаждата.
Хибискусът се отглежда в почти всички тропически страни: Китай, Мексико, Тайланд, Судан, Египет. Египетското каркаде се счита за най-добро. От хибискуса се прави не само чая. То участва и в съставките на желе, сиропи, кексове, пудинги, сладолед. От венчелистчетата на хибискус се правят и салати, а също и вино.
Съществува дори и сорт хибискус, от влакната на който се произвеждат опаковки, торби, покривки и килими. От стъблото пък се добива хартия и картон. А от семената - напитки и кафе. Рядко в природата съществува растение, което да е толкова полезно за човека. Червеният чай се оценява от любителите на здравословния начин на живот с много си полезни свойства. Каркадето притежава уникални функции: напитката в охладено състояние понижава кръвното налягане, а в горещо - повишава го.
В допълнение чаят има благотворен ефект върху черния дроб, стомашно-чревния тракт, нервната система. Също така каркадето действа спазмолитично и диуретично, почиства организма от интоксикация с алкохол, с други думи - махмурлук. Укрепва стените на кръвоносните съдове и регулира пропускливостта им. Още от древността наричали чая "напитката на боговете", защото фараоните и египетските жреци са го предпочитали.
Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още няколко имена – каркаде и китайска роза. Цветовете му са оцветени в най-искрящите нюанси на червения цвят, които бързо и лесно преминават и в отварата при приготвяне на чай. Запарката от хибискус е най-позната в народната медицина като чай каркаде. Той има изключително приятен цвят и аромат и може да се консумира както горещ, така и изстуден.
Чаят от хибискус не съдържа кофеин или калории, като единственият начин за придаване на известна калоричност на чая е чрез подслаждането му. Макар и да е основно въпрос на вкус, подслаждането на чая каркаде често е излишна процедура пореди много приятния му естествен, леко тръпчив аромат и вкус.
Консумирането на чай от хибискус се асоциира с няколко значими здравни ползи. Те произлизат основно от високото съдържание на витамин С и на биоактивни вещества от групата на антоциоаните. Това са естествени пигменти, придаващи характерния червен цвят на цветовете на хибискуса, а най-хубавото е, че те лесно преминават и в отварата след запарка. По-голяма част от тях запазват активната си форма, ако чаят не се вари дълго време.
Антоцианите действат като мощни антиоксиданти, неутрализирайки свободните радикали и подсигурявайки защита на почти всички системи на организма от опасното им действие. Този състав на хибискуса обуслява много полезното действие на чая каркаде. Редовната му консумация действа благоприятно в няколко аспекта:
Тези ползи от консумацията на чай от хибискус го правят особено полезен за хора с високо кръвно налягане и холестерол, за диабетици и за хора с изразен усет към вкусните, ароматни и полезни топли напитки.
За да се постигат само ползите от действието на полезните съставки в каркадето, добре е с него да не се прекалява и редовната му консумация да се консултира с лекар при хора, лекувани срещу хипертония, диабет или висок холестерол, защото чаят може да засили или промени механизма на действие на някои лекарствени средства.
Източник: www.puls.bg