+ Предложи публикация
24.12.2018

Какво има на коледните трапези на хората по света

  Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на подаръци всички си мислим за топлите вечери, в които ще бъдем заедно с най-близките си хора. За много семейства приготвянето на трапезата за празничните дни е традиция, която се предава от поколение на поколение и задължително включва определени ястия – и това важи не само в България. Ето няколко интересни коледни кулинарни традиции, от които можете да „откраднете“ някоя идея, с която да разнообразите празничното си меню тази година!

Шунка със сос от червени боровинки сервират в САЩ

На традиционната Коледна вечеря в САЩ присъства печена пуйка или гъска със зеленчуци, както и шунка със сос от червени боровинки. Приготвя се и коледен пудинг с бренди или тиквен пай, задължително се сервират плодове и ядки.

Поляците замесват оплатек

 В Полша за Коледа приготвят оплатек (Oplatek) – тестено изделие, върху чиято повърхност е отпечатана религиозна картина.

 Бъдни вечер в Полша е изключителен, вълшебен празник. Вярвало се, че тогава водата в кладенци, потоци и реки се превръща в мед, вино или течно злато. Вярвало се, че тази нощ животните проговарят.

Сладко руло – бъдник приготвят във Франция

 През 19 век Наполеон I издава заповед - всички семейства в Париж да затворят дупките на комините си, за да не настиват и да не се разболяват. Вероятно липсата на лекарства е довела до тази стъпка. Със запушени комини, хората не могли да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да сложат Бъдника да гори. Френските сладкари намерили решение - те създали сладкиш с форма на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).

В Норвегия се гощават с печени агнешки ребърца

 Любим сладкиш за Коледа в Норвегия е sand kager – кекс, в който се слагат смлени бадеми. При сервиране се нарязва на тънки филийки. Традиционно ястие за празника са печените агнешки ребърца с гарнитура от зеленчуци.

 

Испанците предпочитат нуга за десерт

 Испанците не сядат на коледната трапеза без традиционната супа от кестени, морските дарове и пуйката с конячена заливка, препечен хляб или трюфели. Тържественият десертен завършек пък винаги е ознаменуван от похапването на коледния испански специалитет turrón, или казано на по-разбираем език, нуга по испански.

Щруделът е задължителен в Австрия

 В Австрия за празниците приготвят от прословутия си щрудел – ароматен десерт с орехи и плодове. За десерт се поднася традиционната торта Сахер, различни шоколадови изделия, както и специални сладки във формата на полумесец.

В Англия фламбират пудинг с бренди

 Коледното меню в Англия обикновено включва пълнена пуйка или патица, гарнирана с печени картофи, както и традиционният пай с кайма. Сервира се също коледен пудинг, фламбиран с бренди. Това, което е особено за английския коледен пудинг е, че не се пече, а се вари. След това се закачва на кука, за да се изсуши за около седмица, което подобрява вкуса му. Преди поднасяне пудингът се фламбира и декорира.

Италианците похапват панетоне

 На Коледа в Италия задължително поднасят Панетоне – традиционен сладкиш за празника. На масата присъстват още ястия от риба, пуйка или пиле, както и пана кота с плодове.

 Италианският сладкиш Панетоне, произхожда от Милано. Той се приготвя специално за коледните празници в Италия. Панетоне много прилича на нашия козунак, но има известни разлики, една от които е, че за този коледен сладкиш е необходимо по-малко месене, отколкото време за втасване.  

В Германия поднасят щолен

 Щоленът бил произведен като коледен сладкиш през 1427 г. в Саксонския кралски двор. Формата му изобразява новородения Христос, повит в пелени. В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Понеже бил безвкусен саксонците се обърнали към папата, за да позволи замесването му с масло. През 1490 г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масленият декрет“.

В Чехия и Словакия пържат шаран

 На коледната трапеза в Чехия и Словакия задължително присъства традиционният пържен шаран, гарниран с картофена салата. Сервира се също и рибена супа. На Бъдни вечер ястията са постни, например супа от цвекло, зеле, гъби.

Източник: www.pateshestvenik.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Немски език онлайн за начинаещи
Разговорник по Английски
Руски език за деца и ученици
Уроци по Пеене Пловдив
Тест по Руски език
Английски език ниво а1
Уроци по Химия и Биология Бургас
Аз мога повече Английски език София
Салса workshop
Курсове по Счетоводство
Реферат по История
Школи за Народни танци Варна
Да учим Немски
Латино танци и Модерен Балет
Клубове за Народни танци Плевен
Суинг танци София
Графичен Дизайн програми
Курс Йога за начинаещи
Уроци по Английски
Клуб по Народни танци Велико Търново
Фитнес тренировки за начинаещи
Частни детски градини Банишора
Тестове Математика
Английски език a1
Граматика по Немски език
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Уроци по Испански език в София
Немски език ниво a1
Изучаване на Английски
Урок по Английски за начинаещи
Уроци по Народни танци Овча Купел
Онлайн уроци по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ