Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на подаръци всички си мислим за топлите вечери, в които ще бъдем заедно с най-близките си хора. За много семейства приготвянето на трапезата за празничните дни е традиция, която се предава от поколение на поколение и задължително включва определени ястия – и това важи не само в България. Ето няколко интересни коледни кулинарни традиции, от които можете да „откраднете“ някоя идея, с която да разнообразите празничното си меню тази година!
Шунка със сос от червени боровинки сервират в САЩ На традиционната Коледна вечеря в САЩ присъства печена пуйка или гъска със зеленчуци, както и шунка със сос от червени боровинки. Приготвя се и коледен пудинг с бренди или тиквен пай, задължително се сервират плодове и ядки. |
|
Поляците замесват оплатек В Полша за Коледа приготвят оплатек (Oplatek) – тестено изделие, върху чиято повърхност е отпечатана религиозна картина. Бъдни вечер в Полша е изключителен, вълшебен празник. Вярвало се, че тогава водата в кладенци, потоци и реки се превръща в мед, вино или течно злато. Вярвало се, че тази нощ животните проговарят. |
|
Сладко руло – бъдник приготвят във Франция През 19 век Наполеон I издава заповед - всички семейства в Париж да затворят дупките на комините си, за да не настиват и да не се разболяват. Вероятно липсата на лекарства е довела до тази стъпка. Със запушени комини, хората не могли да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да сложат Бъдника да гори. Френските сладкари намерили решение - те създали сладкиш с форма на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник). |
|
В Норвегия се гощават с печени агнешки ребърца Любим сладкиш за Коледа в Норвегия е sand kager – кекс, в който се слагат смлени бадеми. При сервиране се нарязва на тънки филийки. Традиционно ястие за празника са печените агнешки ребърца с гарнитура от зеленчуци.
|
|
Испанците предпочитат нуга за десерт Испанците не сядат на коледната трапеза без традиционната супа от кестени, морските дарове и пуйката с конячена заливка, препечен хляб или трюфели. Тържественият десертен завършек пък винаги е ознаменуван от похапването на коледния испански специалитет turrón, или казано на по-разбираем език, нуга по испански. |
|
Щруделът е задължителен в Австрия В Австрия за празниците приготвят от прословутия си щрудел – ароматен десерт с орехи и плодове. За десерт се поднася традиционната торта Сахер, различни шоколадови изделия, както и специални сладки във формата на полумесец. |
|
В Англия фламбират пудинг с бренди Коледното меню в Англия обикновено включва пълнена пуйка или патица, гарнирана с печени картофи, както и традиционният пай с кайма. Сервира се също коледен пудинг, фламбиран с бренди. Това, което е особено за английския коледен пудинг е, че не се пече, а се вари. След това се закачва на кука, за да се изсуши за около седмица, което подобрява вкуса му. Преди поднасяне пудингът се фламбира и декорира. |
|
Италианците похапват панетоне На Коледа в Италия задължително поднасят Панетоне – традиционен сладкиш за празника. На масата присъстват още ястия от риба, пуйка или пиле, както и пана кота с плодове. Италианският сладкиш Панетоне, произхожда от Милано. Той се приготвя специално за коледните празници в Италия. Панетоне много прилича на нашия козунак, но има известни разлики, една от които е, че за този коледен сладкиш е необходимо по-малко месене, отколкото време за втасване. |
|
В Германия поднасят щолен Щоленът бил произведен като коледен сладкиш през 1427 г. в Саксонския кралски двор. Формата му изобразява новородения Христос, повит в пелени. В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Понеже бил безвкусен саксонците се обърнали към папата, за да позволи замесването му с масло. През 1490 г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масленият декрет“. |
|
В Чехия и Словакия пържат шаран На коледната трапеза в Чехия и Словакия задължително присъства традиционният пържен шаран, гарниран с картофена салата. Сервира се също и рибена супа. На Бъдни вечер ястията са постни, например супа от цвекло, зеле, гъби. |
Източник: www.pateshestvenik.bg