+ Предложи публикация
04.08.2019

Източните подправки - екзотични и различни

 Подправките са задължителна част към вкусните гозби. Може да се ограничавате с използваните традиционни подправки за нашите ширини – черен и червен пипер, чубрица, джоджен и пр. Можете обаче да опитате и нещо по-екзотично и различно.

Наричат ароматния шафран „червеното злато“

Индийското орехче - екзотична подправка, позната от Античнoстта

Къзбара – сложно наименование, но всъщност тази подправка е пресен млян кориандър. Подправката е доста ароматна и особено подходяща за бобови яхнии или за яхния от леща, особено от оранжевата. Често се използва и като добавка на риба.

Махлеб – тази подправка се добавя към сладки печива – кексове и сладкиши, и има аромат именно на току-що изваден от фурната кекс.
Вей Дзин – това е натриев глутамат, който използват в Китай на почти всяка гозба, прибавя се най-накрая на готвенето. Целта му е да подсили вкуса на всички останали добавки в ястието – той няма собствен вкус.
Китайски цветен пипер или още съчуански пипер – растението, от което се раждат червеникавите зрънца на този вид пипер, напълно се различава от онова, което у нас наричаме пипер. Въпреки това можете да си направите комбинация от него заедно с бял, зелен и черен пипер – ще се получи екзотичен аромат с интересен ненатрапчив привкус.
Сумак – на външен вид тази подправка е тъмно червена, смляна е на прах, а на вкус киселее. Подправката всъщност представлява смлените плодове на храст, който расте по Средиземноморието. Сумакът може да се разтвори във вода, с него можете да поръсите салата – на вкус напомняна оцета, който добавяме към зарзаватите за салата. Много подходящ е за подправяне на картофи – варени или пържени. Само внимавайте с количеството, тъй като подправката е доста силна.
Заатар – в тази смес от подправки влиза сумак, сусамени зърна и мащерка. Има балансиран вкус и често се посипва върху залъци хляб, които предварително са потопени в зехтин.
Звезден или звездовиден анасон – тази подправка се използва в кухните от цял свят и общо взето набира сериозна популярност и у нас. На някои звездният анасон никак не им се харесва, но ако сте решили да експериментирате, добавете го към сладко ястие – плодова салата например. Може да си сложите от него и на задушени зеленчуци или пилешко месо. Сьомгата със звезден анасон е абсолютна класика, така че не бихте сбъркали, ако опитате тази комбинация.
Черен сусам – уникалният му аромат изпълва цялата къща, можете да го използвате за поръсване на соленки.
Шафран – истинският шафран е с изключително висока цена и като цяло рядко можете да попаднете на тази подправка. Най-често продават заместители, които, ако не друго, поне ще оцветят ориза в оранжев цвят.

Арабски седем подправки – тази смес от аромати можете да намерите във всеки добър арабски магазин. Различното при тази добавка е, че е особено богата на аромати – има леко сладникав вкус заради добавения към нея карамфил. Често се използва за подправяне на меса – за килограм телешка кайма например е нужна само една чаена лъжичка.

Китайски пет подправки - представлява смес от звезден анасон, семена резене, съчуански пипер, карамфил и канела. С тази необичайна за нашите ширини смес се подправят меса. Често се използва и за маринати.

Източник: www.gotvach.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ