Един обикновен училищен ден в Сайтама, Япония и e време за обяд. В това начално училище обядът на децата не е просто времето, в което те да се нахранят. Обикновено съпроводен с бързане, нежелание, повече приказки и побутване на студената, безвкусна храна.
В това училище обядът трае 45 минути - колкото един пълноправен учебен час. Защото той е точно такова и децата демонстрират знанията си - как да рециклират опаковките си, уменията да сервират, отсервират, почистват и обноските си - да благодаря за храната на тези, които я приготвят за тях с внимание. Храната в това училище е нещо, което напълно разбива разбиранията за хранене в училищна обстановка.
Всички ястия за приготвени на място, без заготовки и без полуфабрикати. Менюто за този ден е риба със сос от круши,, картофено пюре и супа от 5 зеленчука. Продуктите идват от училищната градина, за която също се грижат ученици. Започва се с бране, обработка на суровините и готвене на място.
Ястията са топли, вкусни и децата се хранят с видим апетит и по-важното - с радост. Те собственоръчно носят храната от кухнята на училището към класните стаи, където всъщност хапват - на донесена от вкъщи покривка и прибори. Обличат специални мантички и прибират косите под шапки. След това почистват след себе си и дори правят малки състезания за допълнителното. Подготвят за рециклиране опаковките и дори ги измиват. Последното, преди да се завърнат към уроците, е най-прилежно да си измият зъбите.
Източник: www.hera.bg