+ Предложи публикация
13.09.2020

Дренките - подаръкът на отиващото си лято

  Дрянът определено е едно от най-полезните растения, култивирани от човека. Като диворастящ храст или дърво той се среща до 1500 м надморска височина в много страни на света, в т.ч. и у нас. Цъфти в края на февруари и началото на март, с яркожълти цветове, но плододава късно наесен. Познати са около 50 разновидности на дряна, като най-разпространен е обикновеният (Cornus mas).

 Плодовете на културния дрян са по-едри и по-сочни от тези на диворастящия, но по-малко ароматни. Малцина знаят може би, че плодовете на дряна – дренките, следва да се берат когато придобият характерния си червено-оранжев цвят, т.е. преди да потъмнеят и омекнат. След лагеруване в продължение на десетина дни те потъмняват, омекват и стават по-ароматни и по-малко тръпчиви. Като правило дренките не узряват едновременно, затова се берат на „няколко ръце”. Дрянът е изключително дългоживущо растение – на неговите плодове могат да се радват четири поколения, защото той живее цели 300 години. С лечебна цел се използват всички части на растението – цветовете, кората, корените, но най-вече – плодовете.

 Човекът е оценил неговите целебни свойства преди хилядолетия. При археологически разкопки на древни селища в Швейцария са открити костилки от дренки, чиято възраст е оценена на 5000 години. В традициите на много народи съществуват различни продукти, в които се използват ароматните и вкусни дренки – сокове, компоти, мармалади, кисели, пестили, вина, ликьори и т.н. В месестата част на дренките се съдържат от 10 до 17% прости въглехидрати (глюкоза и фруктоза) и значителни количества полизахариди (главно пектин – 0,6-0,7%). Както при повечето плодове, съдържанието на протеини е ниско – около 1%. Леко киселият вкус на дренките се дължи на органичните киселини (около 3,5%) – ябълчна, лимонена, янтарна,  а стипчивият – на дъбилните вещества (до 0,7%). Дренките съдържат значителни количества биофлавоноиди (до 5%), фитонциди и етерично масло, на което се дължи специфичният им аромат. В тях са открити и редица важни витамини.

 Например съдържанието на витамин С е по-високо от това в лимоните и къпината, което определя ефективността на дренките (пресни или сушени) за лечение на простудни и грипни заболявания. По време на Първата световна война дренките са били най-ефективното средство за предотвратяване на разпространението на  скорбут сред войниците. В наши дни те са неизменна съставка на храни, предназначени за пътешественици и космонавти. Изключително богат е и минералният състав на дренките. В тях се съдържат важни за човешкия организъм химични елементи като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, фосфор, сяра и др. Високото количество на калия способства за разрушаване на упоритите оксалатни камъни в бъбреците и оказва благотворно въздействие върху дейността на сърцето. Желязото подпомага кръвотворния апарат и е особено полезно при малокръвие. Цветът на дренките се дължи на високото съдържание на каротиноиди и антоциани, които заедно с витамин С определят техния изключително висок антиоксидантен потенциал и подмладяващ ефект.

Калорийността на дренките не е висока – около 40 ккал (167 kJ)/100 г.

 При сушене те запазват значителна част от полезните си вещества. Сушенето става на сянка, а още по-добре – в сушилня при температура 50-70 0С. Сушените дренки са значително по-сладки от пресните, по-малко кисели и изключително вкусни – обичани както от децата, така и от възрастните. Полезните вещества в тях са в по-концентриран вид, поради което те са особено полезни в зимните дни, когато организмът се нуждае от по-висока защита срещу вирусните и бактериалните атаки.

  Ползите от дренките са многобройни и дори само тяхното изброяване би заело значителна част от по-нататъшния текст. Съдържащите се в тях вещества нормализират артериалното налягане, както и това в съдовете на главния мозък, предотвратяват развитието на атеросклероза, отстраняват главоболието. Подобно на шипката, благодарение на наличието на биофлавоноидния комплекс, известен като витамин Р (рутин, цитрин, катехини), както и на значителното количество на витамин С, дренките спомагат за укрепване на стените на капилярите, предотвратяват тяхната чупливост и имат благоприятен ефект при разширени вени и отоци на краката. Доказано е, че те подобряват обменните процеси в човешкия организъм и имат благотворно въздействие при подагра, тъй като способстват за отделянето на пикочната киселина. Имат положителен ефект при ставни и кожни заболявания. Положителното им въздействие върху храносмилателния тракт е известно от незапомнени времена.

  Още Хипократ е препоръчвал дренките за облекчаване на страданията и лечение на редица заболявания на храносмилателната система. Дренките възбуждат апетита, имат жлъчегонно действие, притъпяват пристъпите на колит и имат силно изразен запичащ (антидиаричен) ефект. При разстройство при децата е ефективно следното средство. Три супени лъжици сушени или пресни плодове се варят в 200 мл вода. Една трета от сместа се пие три пъти дневно преди хранене. Дренките се препоръчват при заболявания като гастрит, ентероколит и диария, в т. ч. и при кръв в изпражненията. Благодарение на наличието на значителни количества фитонциди те действат губително на редица бактерии, дори на тифозните и дизентерийните. Сокът от дренки е особено полезен за болните от диабет, тъй като понижава кръвната захар. Това се дължи на активизирането на функцията на задстомашната жлеза (панкреаса), продуцираща редица ензими и хормони. Това води до подобрение на храносмилането и увеличение на количеството на инсулин, хормона, който спомага за усвояването на глюкозата от организма и складирането й в черния дроб под формата на запасния полизахарид гликоген.

Дренките са важна суровина за фармацевтичната промишленост.

 Те се използват за получаване на ефикасни препарати срещу висока температура, стомашно-чревни разстройства, кръвоспиращи средства и т.н. Листата на дряна съдържат голям брой ценни вещества, поради което те също се използват с лечебна цел. Отварата от тях има жлъчегонно, пикочогонно, понижаващо кръвната захар и запичащо действие. Тя се получава като една супена лъжица листа се залее с 200 мл вряща вода. След изстиване се пият по 50 мл четири пъти дневно. Дървесината на дряна е изключително здрава и красива. В далечни времена тя се използвала за изработване на части на часовници, копчета, дръжки на мечове и други оръжия.

В заключение ще подчертаем още веднъж, че дренките – пресни и сушени, под формата на мармалад или компот, са достъпно средство за подготовка на организма за изпитанията на зимата и изключително ефективни при дискомфортни състояния на храносмилателната система – следствие от отиващото си лято. Освен полезни те са и много вкусни.

 

Автор: Доц. д-р Димитър Попов

Източник: www.jivotatdnes.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Хип Хоп уроци
Уроци по Бокс София
Латино уроци
Индивидуални уроци по Арабски език
Компютърни курсове Русе
Народни танци София Бели брези
Школа по Индийски танци
Курс за Счетоводител
Бокс тренировки вкъщи
Уроци по Салса Варна
Немски език тестове
Индивидуално обучение по Испански
Езикови курсове Русе
Курсове по Английски език Пловдив
Курсове Счетоводство Пловдив
Онлайн курс по Немски
Частни уроци по Немски език в Русе
Народни танци за начинаещи София
Частни детски градини в Бели брези
Курс по Немски език Русе
Курсове за Маникюр цени
Обучение Италиански език
История и цивилизация за 5 клас
Индивидуално обучение по Български език
Курсове по Английски в Пловдив
Танцови школи Пловдив
Спортни танци Бургас
Частна детска градина София Дружба 2
Народни танци София център
Уроци Графичен Дизайн
Курс по Информатика
Тренировки по Волейбол в София за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ