Регистрирай се
+ Предложи публикация
29.04.2017

Ботаническа градина в Балчик е бижуто на Северното Черноморие

  Университетската Ботаническа градина в Балчик е едно уникално бижу на Северното Черноморие. Простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията ѝ е със статут на защитена местност по Закона на защитените територии. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е включена в 100-те национални туристически обекта. В територията на Университетска Ботаническата градина влиза и Арихитектурно-парков комплекс „Двореца“, обхващащ сградния фонд и парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси – градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.

 През 1955 г. теренът на парка е предоставен на Софийския Университет за създаване на Ботаническа градина, която се изгражда под ръководството на акад. проф. Даки Йорданов. Постепенно обектът променя своята функция и от парк с представителни функции се превръща в Ботаническа градина – институция с научни и образователни функции и отворена за широк обществен достъп. Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални растения. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със зимоусточиви кактуси.

 Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия, лирово дърво и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Емблематично е килимното зацветяване в Божествената градина и красиво оформените партери и кътове на градината, в които са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази неповторима градина се отглеждат над 4 600 растителни вида.

 Освен красив кът на България Университетската ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството. Градината е спасителен център на редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция. Тя е член на Световния съвет на ботаническите граднии BGCI, Европейския консорциум на ботаническите градини, Образователната мрежа за екологично образование в ботаническите градини (EBGEN). Участва със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.

 Ботаническата градина е създадена преди шест десетилетия от родения в Омуртаг академик проф. д-р Даки Йорданов. Той е едно от големите имена в историята на българската ботаника и биология. Дълги години е начело на родната ботаническа наука и нейн символ. Даки Йорданов е роден на 1.09.1893 г. в гр. Омуртаг, в многолюдно и бедно семейство. Но въпреки това трудът, честността и справедливостта са главните човешки добродетели, с които израстват децата на Йордан Вичев и които те запазват за цял живот.

 Трудно протичат ученическите години на Даки Йорданов. През 1907 г. той се записва в шуменското двугодишно земеделско училище, в което става любимец на учителите. През 1909 г. завършва с отличен и въпросът "Сега на къде?” отново застава пред него, все тъй труден и неразрешим, както преди. Полученото образование не го задоволява и желанието му да продължи да се учи сега е още по-силно и непреодолимо. Подпомогнат от брат си Вичо Йорданов завършва Шуменската гимназия и същата година се записва за студент по естествена история в Софийския университет. Желанието му да следва се сбъдва, занятията в кабинетите и аудитариите го увличат. За съжаление скоро е принуден да прекъсне учението си, тъй като България влиза в пламналата вече Първа световна война и той е призован в армията. Така той губи три години от своето следване, но мисълта, че трябва на всяка цена да завърши висшето си образование, не му дава мира. През 1919 г. Даки Йорданов отново е студент в Софийския университет, а през 1921 г. се дипломира като защитава семинарна работа на тема "Флората в Омуртагската околия”. 1922 до 1973 г. е период на дълга пеподавателска кариера в Софийския университет. Едновременно с това той се занимава и с научноизследователска дейност. Автор е на повече от 120 научни труда. Работи в различни области на ботаниката. За 15 години се раждат над 30 научни статии и студии, които са ценен принос в опознаването на българската флора. Той проучва и растителността в Гърция и Албания.

 В знак на признателност и уважение към флористичното дело на Даки Йорданов на негово име са наречени над десет нови за науката растения. След 1962 г., вече в понапреднала възраст, той отново се отдава на активна изследователска дейност – ръководи колектив и сам участва в разработката на капиталния труд ”Флора на България”. Цялото му творчество е плод на завидно трудолюбие и вдъхновена любов към ботаниката, на изстрадан и честно изпълнен дълг към науката. Статиите на Даки Йорданов съдържат елементи на геоботаниката, фитогеографията и екологията. Той е един от авторите на колективния труд "Растителност на ливадите и пасищата в България”. Академик Даки Йорданов работи и в областта на палеоботаниката. Негова заслуга е създаването на секция "Палеоботаника” в Института по ботаника към БАН.

 Той пише и научно-популярна статия за ролята на насекомите и други животни при разспространението на гъбите. Работи и по проблеми, които имат непосредствена насоченост към практиката. Такава е студията му "По въпроса за възможностите и изгодата за отглеждане на някои субтропични и южни културни растения в България”. Като изхожда от естествените екологични условия и биологията на някои субтропични и южни растения /кафе, чай, черен пипер, дафиново дърво и др./ той стига до извода, че масовото им отглеждане у нас е икономически неизгодно. Подробен характер има и статията "Биологични особености на дървесните и храстови видове, които могат да се използват при озеленяването на градове и околностите им”. Акад.Даки Йорданов представя българската ботаника на много международни конгреси, симпозиуми и др. Участва в световния ботанически конгрес в Париж /1954 г./, в Монреал /1959 г./, Петербург /1976г./.

 Много сили и енергия влага и в изграждането на Националната ботаническа градина край Драгалевци. Неразделна част от научноизследователската работа на акад. Даки Йорданов е неговата непрекъсната грижа по подготовката и ръководството на млади научни кадри. И до днес ние не забравяме неговия завет: "Основното е да обикнеш избраното от теб и да го следваш неотклонно, да гориш с него, дори ако трябва да изгориш, но да живееш със съзнанието, че трябва да бъдеш полезен”.

Източник: www.intarmedia.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Народни танци уроци
Онлайн курс по Немски
Народни танци Люлин
Клубове за Народни танци Плевен
Частни уроци по Математика София Младост
Частна детска ясла София Дружба
Уроци по Латино танци Варна
Уроци по Латино танци
Подготовка матура по БЕЛ
Немски език a1
Школа Модерни танци Русе
Уроци по История за кандидат студенти
Уроци по Танго Пловдив
Курсове за Фризьор цени
Графичен Дизайн работа
Матура по История
Кик Бокс тренировки
Йога за всеки
Курсове по Немски онлайн
Плуване деца София
Online уроци по Руски
Частни детски ясли Банкя
Как да науча Английски език
Частни уроци Немски език Варна
Модерен Балет София възрастни
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Уроци по Английски Лозенец
История за 5 клас
Матура по Английски за 7 клас
Уроци по Английски език София
Онлайн Английски език за начинаещи
Уроци по Английски език София Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ