+ Предложи публикация
08.11.2020

Архангел Михаил е пазител на душите и борец против злото

   На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив - смята се, че е глух - за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

 Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св.Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада. Почитането на светеца-покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести.

 Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. На Рангелов ден се правят се общи трапези. В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле. Жените приготвят обреден хляб "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”. Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита. След Архангеловден българския народ вярвал че започват "Мратинци", "Вълчите празници". Подобно на предшестващия "Мишкин ден" се спазвали обичаи, които да предпазят хората от злини.

 Българската църква отбелязва на същия ден: Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели. Имен ден имат: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

Източник: www.hera.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски език видео уроци
Бизнес Английски София
Частни уроци по Немски Велико Търново
Курсове Италиански език
Кик Бокс Бургас
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Курсове по Английски Пловдив
Частна детска градина София Сердика
Курсове по Английски в Англия
Учи Английски Онлайн
Курсове по Компютърна грамотност
Онлайн уроци по Руски
Езикови курсове София
Уроци по Английски в Пловдив
Уроци по Български Пловдив
Ноти за Пиано за начинаещи
Интернет уроци по Английски
Курс Немски Бургас
Салса Стамболийски
Курсове по Математика за 3 клас
Как да науча Немски език
Интерактивно обучение по Английски език
Учител по Английски
Школа за Народни танци в Русе
Подготовка за матура по Български
Зумба София център
Уроци по История за 8 клас
Уроци по Плуване цена
Частно училище София
Изучаване на Английски език по интернет
Хип Хоп танци София Люлин
Онлайн курс по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ