Всеки ден ние готвим с удоволствие и с не по-малко удоволствие ядем гозби с най-обикновени продукти, без да знаем всъщност колко различно могат да изглеждат те. Решихме да направим изследвани и да намерим най-необикновените и удивителни зеленчуци, които се отглеждат по различните краища на света.
10. Разноцветна царевица
Американският фермер Карл Бърнс успял да отгледа царевица с полупрозрачни зърна, преливащи във всички цветове на дъгата. Той я нарекъл Glass Gem. При варенето царевицата изобщо не губи своя цвят, но става толкова твърда, че не може да се яде – от този сорт царевица се правят брашно и пуканки.
9. Римско броколи (Brassica oleracea)
Този инопланетен зеленчук бил селектиран в Италия и се появил благодарение на кръстосването на цветно зеле с броколи. В него има много полезни неща: каротин, витамин С, цинк, а баластните вещества са по-малко, отколкото в зелето и поради това то се усвоява далеч по-добре от организма. Римското броколи има нежен вкус, който се доближава до този на обикновеното броколи.
8. Ягодов спанак
Оказва се, че обикновеният спанак има атрактивна разновидност с плодове, които приличат на малини или ягоди. И листата, и плодовете на растението са ядливи – по съдържанието си на желязо този спанак превъзхожда много други плодове и зеленчуци, а количеството белтъци в 100 гр. листа маса е повече, отколкото в същото количество сухо мляко. Действително ягодите практически са безвкусни, но това не ги прави по-малко полезни.
7. Лилави картофи (Vitelotte)
Тези картофи са един от сортовете на батата, а тяхната родина са Перу и Колумбия. Почитателите на здравословното хранене обожават този зеленчук: той съдържа антиоксиданти и е полезен за профилактиката на много заболявания.
6. Опунция (Opuntia)
Мексиканците толкова много харесват този сорт кактус, че той отдавна стои редом до картофите и царевицата по рафтовете на супермаркетите. Опунцията съдържа много витамини и способства за изгарянето на мазнините в организма. Добавят го в салати, пекат го на грил, използват го като съставка за основното ястие и дори го мариноват. Свежият кактус на вкус напомня на нещо средно между аспержи и зелен грах, а маринованият има вкус подобен на кисели краставички.
5. Цветно (декоративно) зеле
Тази разновидност най-накрая оправдава названието цветно зеле, което кой знае защо обикновено е бяло на цвят. Такива зеленчуци ще бъдат украшение за всяка маса, а освен това те са също толкова полезни и хранителни, колкото и обикновеното цветно зеле.
4. Корен от лотос
Коренът от лотос се счита за деликатес в японската, китайската и тайската кухни, като при това той може да бъде наречен „рибата фугу в света на зеленчуците и растенията” – неправилното приготвеното ястие с корен от лотос лесно може да стане причина за хранително отравяне. Полезните свойства на корена са известни отдавна и затова си има основателна причина – той съдържа много витамини и аминокиселини.
3. Китайска горчива тиква
Този пъпчив зеленчук е широко разпространен в Азия, но важното е да се знае как правилно да бъде сготвен – неговата сърцевина е горчива, а сокът му в суров вид си е направо отровен. Но въпреки това горчивата тиква е много полезна: в нея се съдържат желязо, калций и калий, а последните изследвания на учените установиха, че сокът на този зеленчук е способен да унищожава ракови клетки на панкреаса.
2. Ока
Този необичаен зеленчук се отглежда предимно в Южна Америка: Колумбия, Перу и Чили. Оката прилича малко на картоф, но лесно се отличава от него със силния си аромат и разбира се – с набраздената си повърхност. За разлика от картофа, оката може да се яде сурова, а освен това от нея може да се приготви негъсто пюре.
1. Динена репичка
Названието е подвеждащо – тази репичка, дори и да прилича на диня и да напомня за нейната окраска, на вкус изобщо не е сладка. По състав на полезните вещества тя не се отличава от обикновената репичка, но пък за сметка на това изглежда далеч по-атрактивно.
Превод от руски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев
Източник: www.adme.ru