Регистрирай се
5.0
image
0889 520 495
Изпрати съобщение
Рейтинг 5.0 от 4 потребители
gold
verified
plus

Стефка Кюлханова Детски психолог

ул. „Христо Г. Данов“ 24 , 4000 Пловдив, България map
0889 520 495
Здравейте! Казвам се Стефка Кюлханова и съм детски психолог, практикуващ в град Пловдив. Основните области, в които работя с деца са - агресивно поведение, повишена тревожност, страхове, нервни тикове, ниска самооценка, неувереност, емоционални травми, загуба на близък / домашен любимец, психологични проблеми при раздяла на родителите, промяна в състава на семейството, ревност при раждане на друго дете, конфликтни взаимоотношения, осиновяване, енуреза, енкопреза и др.
Имам стаж:
от 5 до 10 години
Профилът е:
Прегледан: 2505 пъти
Посетители: 1222
Последно онлайн: 26.06.20
Консултации или психотерапия За Цена

Детска психология

още »
30 лв.

Консултативна психология

още »
30 лв.

Училищна психология

още »
30 лв.

Арт терапия

още »
30 лв.
Допълнителни умения на Стефка Кюлханова
Образование Град Специалност Степен Випуск
ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Велико Търново Психология Магистър
ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Велико Търново Консултативна психология Магистър
Дружество по Позитивна Психотерапия Варна Позитивна психотерапия -
Дружество по Позитивна Психотерапия Варна Детска психотерапия -
Институт за терапия и експресивни изкуства София Арт терапия -
Асоциация Монтесори "Ръка за Ръка" София Монтесори метод -
Допълнителна информация и професионален опит за Стефка Кюлханова

          Когато фокусът е детето, първата сесия е само с родителя / родителите. В нея се проследява развитието на детето до настоящия момент – характерът и темперамента, неговите способности и силни страни, интересите и заниманията му, взаимоотношенията му със семейството и връстниците, минали травмиращи събития, както и какво е актуалното му състояние. Обсъжда се и авторитета на родителските фигури в качеството си на главни фактори в развитието на детето. Тази първа среща е изключително важна, за да се изясни каква е заявката за работа на родителите към специалиста. Детската психотерапия е процес, който изисква съпричастността на цялото семейство. 

 

          След първичната психологична консултация с родителя / родителите, започва същинската работа с детето. Сесиите се провеждат насаме. Консултирането и психотерапията могат да помогнат на детето да развие своите ресурси, да сподели чувствата си относно семейни въпроси или училищни такива, да го подпомогнат в решаването на различни затруднения,  както и при емоционални и поведенчески проблеми.

         

          В практиката си на детски психолог, основните области, в които работя са - агресивно поведение, повишена тревожност, ниска самооценка, неувереност, емоционални травми, загуба на близък / домашен любимец, психологични проблеми при раздяла на родителите, промяна в състава на семейството, ревност при раждане на друго дете, конфликтни взаимоотношения с възрастните или връстниците, страхове, нервни тикове, енуреза, енкопреза, осиновяване и др.

 

         Друг важен аспект в сесиите е свързан с емоционалния свят на детето. Децата изживяват цялата палитра от емоции, но трудно успяват да ги назоват и да се справят с тях. С помощта на различни комплекти с емоционални карти се дава възможност на детето да разпознае чувствата си и да ги изрази, нещо повече, да разбере, че няма лоши и добри емоции.

 

          В работата си с деца използвам предимно игрови методи – куклотерапия, приказкотерапия,  разиграване на сюжети, както и арт терапия, пясъчна игрова терапия, асоциативни карти и пр.  Играта е най-естественият начин да се комуникира и взаимодейства с децата. Тя е основен похват, който се прилага. В кабинета детето е свободно  да се изразява по свой собствен начин, т.е. да бъде себе си.  Акцентът е върху успехите, постиженията и силните страни на детето.

 

          Давам обратна връзка на родителя след всяка среща с детето, но лично.

 

 

       Психологично консултиране на родители:

 

          * относно спецификата на отделните фази в психоемоционалното развитие на детето, възрастови кризи и насоки за справяне с тях.

 

          * при трудности в общуването с децата, възпитание, формиране на родителски компетенции, постигане на удовлетворителни взаимоотношения.

 

         * в помощ на детето за по-плавна адаптация при постъпване в детска ясла, градина, първи клас, ново учебно заведение или при промяна на средата му /друг град, държава/.

 

         * при раздяла на родителите относно адекватното информиране на детето, адаптация към нововъзникналата ситуация, подходящ режим на виждане, изработване на обща родителска рамка, авторитетът на другия родител е пр.

Галерия на Стефка Кюлханова
Изпрати съобщение
до Стефка Кюлханова
Докладвай нередност

Подобни профили
4.4
image
Петя В.
Детски психолог по Детска психология
Пловдив
Изпрати Съобщение
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ