Регистрирай се
verified
plus

Средно училище Ж. Училище

Любимец, България
Средно общообразователно училище "Ж." е учебно заведение в град Любимец. Учебното заведение предлага обучение по специалност в паралека - Непрофилирани паралелки, Хуманитерни профили, Английски език.
Език на преподаване:
Английски език
Български език
Профилът е:
Прегледан: 1926 пъти
Посетители: 841
Последно онлайн: 26.01.16
С разширено изучаване на
Допълнителна информация и професионален опит за Средно училище Ж.

СОУ "Ж." - гр. Любимец.

 

През тел: *** г. е построена старата част на сградата, където днес се помещава СОУ "Ж.". На 14 януари 1937 г. новото училище е осветено тържествено от старозагорския митрополит Павел, под името "Княгиня Мария Луиза". На празника присъстват министъра на Народното просвещение д-р Николай Николаев, много официални лица и гости. Министърът чете поздравление от Двореца и Правителството. Средищният директор Грозю Василев изказва благодарност за новата придобивка от името на учениците и учителския персонал. Въпреки незапомнения студ, лед и сняг, народът масово се стича на тържеството. Официалните гости са поканени на обяд в салона на читалище "Братолюбие", където слово изнасят кметът на града Ангел Курдоманов и гражданинът Колю Желязков. От страна на училището и читалището говори учителят Петър Михайлов.

Изграждането на сградата на прогимназията е преломен момент за образованието в Любимец. Обществеността ясно осъзнава ползите от новото училище и многократно отправя искания до Министерство на просвещението за откриване на гимназия, но без успех. Едва в края на 1944 г., със съдействието на министъра без портфейл в правителството на Кимон Георгиев – Добри Терпешев, се сбъдва мечтата на поколения любимчани да имат своя гимназия.

Галерия на Средно училище Ж.
Средно училище Ж.
Средно училище Ж.
Средно училище Ж.
Средно училище Ж.
Средно училище Ж.

Регистрирайте се или влезте с Вашия профил
Изпрати съобщение
до Средно училище Ж.
Докладвай нередност

Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ