verified
plus

Средно училище "Желязко Терпешев" School

Любимец, България
Средно общообразователно училище "Желязко Терпешев" е учебно заведение в град Любимец. Учебното заведение предлага обучение по специалност в паралека - Непрофилирани паралелки, Хуманитерни профили, Английски език.
Teaching language:
English
Bulgarian
Profile is:
Views: 5354 times
Visitors: 1674
Last online: 26.01.16
With advanced study of
Additional information and experience за Средно училище "Желязко Терпешев"

СОУ "Желязко Терпешев" - гр. Любимец.

 

През тел: *** г. е построена старата част на сградата, където днес се помещава СОУ "Желязко Терпешев". На 14 януари 1937 г. новото училище е осветено тържествено от старозагорския митрополит Павел, под името "Княгиня Мария Луиза". На празника присъстват министъра на Народното просвещение д-р Николай Николаев, много официални лица и гости. Министърът чете поздравление от Двореца и Правителството. Средищният директор Грозю Василев изказва благодарност за новата придобивка от името на учениците и учителския персонал. Въпреки незапомнения студ, лед и сняг, народът масово се стича на тържеството. Официалните гости са поканени на обяд в салона на читалище "Братолюбие", където слово изнасят кметът на града Ангел Курдоманов и гражданинът Колю Желязков. От страна на училището и читалището говори учителят Петър Михайлов.

Изграждането на сградата на прогимназията е преломен момент за образованието в Любимец. Обществеността ясно осъзнава ползите от новото училище и многократно отправя искания до Министерство на просвещението за откриване на гимназия, но без успех. Едва в края на 1944 г., със съдействието на министъра без портфейл в правителството на Кимон Георгиев – Добри Терпешев, се сбъдва мечтата на поколения любимчани да имат своя гимназия.

Gallery на Средно училище "Желязко Терпешев"
Средно училище
Средно училище
Средно училище
Средно училище
Средно училище

Регистрирайте се или влезте с Вашия профил
Изпрати съобщение
до Средно училище "Желязко Терпешев"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
3.0
image
Стела Х.
School by English
Димитровград
Изпрати Съобщение
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ