Регистрирай се
verified
plus

Училище за планински водачи В. Училище

Черни Осъм, България
Национално училище за планински водачи - първото и единствено в България училище за планински водачи, открито на 15 Септември 2000г. в с.Черни Осъм, Троянско. Училището е утвърдено от Министъра на Образованието и науката като техникум, с прием след завършен осми клас и срок на обучение пет години.След завършване на училището, учениците получават средно образование, трета степен на професионална квалификация и могат да кандидатстват във всички висши учебни заведения.
Език на преподаване:
Български език
Профилът е:
Прегледан: 872 пъти
Посетители: 421
Последно онлайн: 28.03.17
С разширено изучаване на
Допълнителни характеристики на Училище за планински водачи В.
Допълнителна информация и професионален опит за Училище за планински водачи В.

Образователното дело в село Черни Осъм има повече от 130 годишна история. През 1957 година училището се премества в нова специално построена сграда, отговаряща на модерните за времето си изисквания. То е уникално с това, че в него до 1971г. се помещава изключително богата сбирка от препарирани животински видове от района на Централна Стара планина. Тя е дело на учителя по биология в училището Илия Илиев и ученици от кръжока по биология. През 1976г. сбирката е преместена в построената специално за целта сграда на сегашния Природонаучен музей.

 

През 2000 година се слага ново начало в училищната история с преобразуването на училището от основно в средно общообразователно с единствената в страната професионална паралелка за Планински водачи. Човекът с най-голяма заслуга за това е дългогодишният директор на училището Минко Занковски - човек, отдал цялата си енергия и живот на училището и планината.

 

Сега то разполага с обновена материална база, нов физкултурен салон, две катерачни стени и компютърен кабинет.
До момента средно образование и трета професионално-квалификационна степен са получили над 160 ученици от 8-те завършили випуска. Днес в училище се обучават 200 ученици от I до XIII клас. От тях в професионалната паралелка са 90 ученици, дошли тук от цяла България.

Галерия на Училище за планински водачи В.
Училище за планински водачи В.
Училище за планински водачи В.
Училище за планински водачи В.
Училище за планински водачи В.

Регистрирайте се или влезте с Вашия профил
Изпрати съобщение
до Училище за планински водачи В.
Докладвай нередност

Отзиви


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ