verified

Средно училище за хуманитарни науки и изкуства К. Училище

Варна, България
Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К." е създадено през 1988 г. като хуманитарна гимназия. През 2003 г. училището е преименувано в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства, в резултат на доказани високи резултати в учебната, възпитателната и извънкласната дейност.
Език на преподаване:
Български език
Профилът е:
Прегледан: 2597 пъти
Посетители: 1240
Последно онлайн: 07.01.19
С разширено изучаване на
Допълнителна информация и професионален опит за Средно училище за хуманитарни науки и изкуства К.

Характеристика на профилите

 

- Профил „Хуманитарен“ в IX, X, XI и XII клас включва две направления – Български език и литература и История и цивилизация. Уникалността на обучението се определя от учебните предмети Фолклор и митология, Езикова култура, Риторика, Световни религии, Културология, Археология, История на изкуството,  Етнография. Учениците в двете направления изучават интензивно съвременни чужди езици и класическите езици латински, старогръцки и старобългарски. Възпитаниците на профила са носители на много престижни награди в областта на хуманитаристиката – от националните конкурси „Петя Дубарова“, „Живеем в земята на Ботев“, „Моята България“ и др. Сред сериозните научни постижения на учениците са наградите от редовното участие в сесиите на Ученическия институт към БАН. Изследователската дейност на учениците включва ежегодно участие в археологически експедиции; изследователски проект „Аспарухово – бъдеще на фолклорния свят“, включващ събираческа и изследователска дейност на автентичен фолклор; изследване на българската история, представено в поредица открити уроци по родолюбие. Създадена е училищна музейна сбирка със собствен фонд и годишен експозиционен календар. От учебната 2017/18 г. направлението „История и цивилизации“ е вече към профил „Обществени науки“, като запазва спецификата си, благодарение на иновативния си учебен план.

 

- Профил „Чуждоезиков“ - Съвременни и класически езици – Приоритет в обучението по профила е интензивното изучаване на съвременни езици (английски, немски, френски, италиански и руски език) и разширено изучаване на класическите езици – латински и старогръцки. Съгласно промените в новия закон този профил ще съществува само в езиковите гимназии, поради което в училището няма да има нов прием по него.

 

- Профил „Обществени науки“ се реализира за първи път през учебната 2017/18 г. и включва две направления – с първи профилиращ предмет История и цивилизации или първи профилиращ предмет География и икономика. Осъществява се по иновативни учебни планове, в които през годините допълнително се изучават Старобългарски език, Фолклор и митология, Езикова култура, Археология, Старогръцки език, Етнография, Латински език, История на изкуството, География и картография, Странознание и Екология.

 

- Профил „Изкуства” - Изобразително изкуство – Обучението по живопис, скулптура, графика и приложни изкуства се реализира от известни варненски учители и творци. В учебния план на профила е включено изучаване на естетика, компютърна графика и дизайн и история на изкуствата. След десети клас обучението по изобразително изкуство се осъществява в специализирани студия. Характерно за профила е провеждане на ежегодна учебна практика – пленер.  Изявите на учениците включват постоянни участия в регионални и национални конкурси и проекти (естетизиране на средата в детски, здравни и социални заведения, както и училищната среда), изнесени изложби в културни институти на Варна, МОН – София и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Реализацията на учениците от профила е устойчиво насочена към висши учебни заведения със сходни специалности.

 

- Профил „Изкуства“ - Музика – Освен традиционното обучение по народно пеене и народни инструменти (гайда, гъдулка, кавал и тамбура), на засилен интерес се радват поп и джаз пеенето, китарата, акордеонът и пианото. В учебния план на профила са включени дисциплините Солфеж, Анализ на музиката, Хорова практика, Народна музика, Хореография и Етнография. Заложено е и индивидуално обучение по музикален инструмент/пеене и по задължително пиано. Учениците от профила са участвали във всички национални и регионални фолклорни конкурси и са лауреати на стотици награди. Забележителни са изявите им и на международните конкурси „Фолклор без граници“, „Трикси“, „Маестро Захари Медникаров“, „Свят, изкуство и море“, „Роза ветров“ в Москва и „Меха“ в Хърватия. Всяка година сред учениците има удостоени със стипендии за даровити деца.

 

- Профил „Изкуства“ – Хореография – Учениците се обучават по този профил в две направления - български народни танци и съвременни танцови техники. Обучението по хореография се допълва от Класически екзерсис, Характерен екзерсис, Танци на народите, Репертоарни образци, Теория на специалността, Композиция и импровизация, Етнография. Всяка година се провеждат изнесени творчески лагери. Учениците от профила са водещи в ежегодно провежданото „Най-дълго училищно хоро“. Освен богатата концертна дейност и участието в майсторските класове, над 60 пъти танцовите състави са лауреати от всички национални фолклорни конкурси, участници са в различни международни фестивали – в Италия, Китай, Румъния, Австрия и др. През 2016 г. учениците от паралелките с изучаване на хореография спечелиха националното телевизионно състезание на БНТ „Надиграй ме в училище“. След промените в новия закон за предучилищното и училищното образование, от учебната 2017/18 г. профилът продължава да съществува като професионално обучение по професия „Танцьор“ с две специалности – Български танц и Модерен танц.

Изпрати съобщение
до Средно училище за хуманитарни науки и изкуства К.
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ