verified
plus

Основно училище "Черноризец Храбър" Училище

Кайнарджа, България
Основно училище "Черноризец Храбър" в с. Кайнарджа, обл. Силистра.
Език на преподаване:
Български език
Профилът е:
Прегледан: 2036 пъти
Посетители: 736
Последно онлайн: 15.12.19
С разширено изучаване на
Допълнителни характеристики на Основно училище "Черноризец Храбър"
Основно училище
Допълнителна информация и професионален опит за Основно училище "Черноризец Храбър"

Училището в с. Кайнарджа има 179 годишна история.Открито е като килийно училище през 1830 година /Минко Гечев - "Килийните училища в България"; сп. "Училищен преглед" 1942 г., кн. 1, стр. 35 от Борис Христов, родом от с. Върбица, Шуменски окръг, който учителства непрекъснато от 1830 до 1851 година.

 

Училището прераства във взаимно през 1851 година. През периода тел: *** година, взаимната метода е прилагана от двама учители едновременно на различни места. Следователно е имало две училища /по-скоро две къщи /. Първоначално училището се е помещавало в сграда на Добри Чолаков, а после в къщата на Димитър Токушев. През 1858 година селяните откупуват къща с две стаи и я приспособяват за училище. През 1862 година е закупена друга, в която се водело обучението до 1889 година, когато се построява специална сграда за училище /първия етаж на сегашната детска градина/.

 

След Освобождението броят на учениците се увеличава чувствително. През учебната 1896/97 г. се учат 237 деца, от които 62 девойки.Тогава се въвежда и вечерно училище за възрастни.

 

През 1964 година е открита нова учебна сграда/днешното училище/. Училището е на два етажа, с 14 класни стаи, работилници, физкултурен салон и парно отопление. Още през следващата учебна година е осигурена богата материална база.

 

През 1972 г. се разкрива общежитие с капацитет 120 легла, в което са настанени децата от съставните села Войново, Зарник, Светослав и Чолаково. Поради комплексни причини една от които осигуряване на ежедневен транспорт на учениците от вкъщи до училище с училищни автобуси, от есента на 2008 г., общежитието бе закрито.

 

В ОУ "Черноризец Храбър" с. Кайнарджа се учат деца от селата: Кайнарджа, Светослав, Чолаково, Зарник, Войново и Краново.

 

От 01.01.2008г. училището е на делегиран бюджет. Същата година с решение на Общински съвет, НУ "Екзарх Йосиф" в с. Зарник, е закрито като учениците от селото, са пренасочени към ОУ с. Кайнарджа.

 

Във връзка с оптимизиране на училищната мрежа Община Кайнарджа кандидатства и спечели проект по Национална програма на стойност 150 хил.лв, с които средства се смени дограмата на училището.

 

През 2009г. училището бе включено в списъка на т.нар. "средищни училища", с което бюджета на училището се увеличи. Това спомогна за осигуряване на по-добри условия за обучение, възпитание и труд, а именно: целодневна организация на учебно-възпитателен труд, столово хранене, извънкласни форми.

 

През 2010 година училището се готви да чества своя 180 годишен юбилей.

Изпрати съобщение
до Основно училище "Черноризец Храбър"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ