verified
plus

Алианс "Франсез" Школа

Пловдив, България
Индивидуално обучение и курсове по френски език за всички нива, съобразени с Общоевропейската езикова рамка, за DELF и DALF, за заминаващи за Квебек,подписана Конвенция с MIDI. Международно признати дипломи и сертификати.
Място:
При обучаемия
Език на преподаване:
Български език
Френски език
Профилът е:
Прегледан: 6503 пъти
Посетители: 2279
Последно онлайн: 14.12.23
Преподава по Преподава на Цена

Уроци и Курсове по Френски език

Кандидат-гимназисти
Зрелостници - Матури
Кандидат-студенти
още »
Предучилищни
1 - 4 клас
5 - 8 клас
9 - 12 клас
1 - 4 годишни
5 - 8 годишни
9 - 12 годишни
13 - 16 годишни
17 - 20 годишни
Над 20 годишни
Студенти
Възрастни
Начинаещи
Средно ниво
Напреднали
цена по договаряне

Уроци и Курсове по Български за чужденци

Кандидат-гимназисти
Зрелостници - Матури
Кандидат-студенти
още »
Предучилищни
1 - 4 клас
5 - 8 клас
9 - 12 клас
1 - 4 годишни
5 - 8 годишни
9 - 12 годишни
13 - 16 годишни
17 - 20 годишни
Над 20 годишни
Студенти
Възрастни
Начинаещи
Средно ниво
Напреднали
цена по договаряне
Допълнителна информация и професионален опит за Алианс "Франсез"

Алианс Франсез - Пловдив е вторият Алианс, саздаден в България, след този в София, открит през 1904 г. Той е основан след няколко предварителни заседания, на които са определени статутът и ролята на бъдещата Асоциация. На 31 май 1907 г. е свикано първото общо събрание. Следва изборът на Управителен съвет, в който влизат известни личности от града като Кузман Толев, Стефан Калчев и Стефан Груев. Тяхната цел е като тази на повечето филиали от Алианс Франсез – Париж – да се преподава френски език и литература и да се развива френският дух. В града се открива библиотека, изучава се френски език и много скоро тази Асоциация започва активно да участва в културния живот на града, разпространява френската култура, като организира конференции, концерти или театрални представления.

Освен това, в началото на миналия век, Пловдив се счита за люлка на френската култура в България. А благодарение на целите, които си поставя Алианс Франсез - Пловдив, Асоциацията бързо печели симпатията на интелектуалците и събира елита на града независимо от пол, националност и дори религия, забележителен факт през годините след Освобождението от османско робство.

В политическия и идеологическия контекст на двайсетте години на XX-ти век Алианс Франсез - Пловдив остава място за общуване и култура, противно на другите двунационални асоциации, които са по-скоро места за политическа пропаганда.

С течение на времето публиката на Асоциацията се разраства и се разнообразява, а езиковите курсове са много търсени; културната дейност се развива, а проявите са чакани от жителите на града, които говорят френски език и обичат френската култура.

Всички усилия на Алианс Франсез - Пловдив да предлага възможно най-много прояви и да отговаря на очакванията на членовете, франкофоните и франкофилите, са възнаградени през май 1936 г., когато г-н Илия Атанасов, тогавашен президент на Асоциацията, е отличен с  “Академичните палми” и медал на Алианс Франсез - Париж.

По време на войната Алиансът продължава дейността си и дори е считан като място на спокойствие и мир в бурята, която вилнее из Европа. Това е място за срещи, където може да се говори, мисли и диша свободно.

За съжеление, през 1948 г., Френските Алианси за затворени с министерско постановление, което забранява дейността им под предлог, че шпионират. Така преподователите и членовете на асоциациите са или изгонени (френските граждани) или сериозно разследвани. През 1950 г. техните движими и недвижими имущества са конфискувани.

 

През 1989 г., няколко месеца след падането на режима, се създава асоциацията “Алфонс дьо Ламартин”.  Нейната цел е Алианс Франсез в България отново да отвори врати. Алианс Франсез - Париж приема статута на Асоциацията през 1991 г. и й разрешава отново да носи името Алианс Франсез.

 

През същата година в Пловдив, градът, избран за седалище на централата, е създадено Генералното Представителство на Алианс Франсез - Париж за България, за да играе ролята на посредник между френските институции и мрежата от Алианси, която  отново се възобновява.

 

От тази дата, Министерството на Външните Работи и Алианс Франсез - Париж избират Генерален Представител, който е и Директор на Алианс Франсез - Пловдив.

 

След г-н Жан-Никола Льофийол и г-н Матийо Роайе, от месец септември 2002г.  г-н Бернар Руо има задачата да окуражава работата на френските алианси в България и да разпространява френския език и култура чрез вече създадената мрежа.

 

Усилията на различните президенти и директори започват да дават своите резултати за най-голямо удоволетворение на членовете на Алианса, франкофоните и франкофилите от града, които стават все по-многобройни, участват в дейността на Асоциацията и се надяват да имат възможност да обновят сградата си, за да отбележат достойно стогодишния си юбилей.

Изпрати съобщение
до Алианс "Франсез"
Докладвай нередност

Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ