verified

Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" Училище

Варна, България
Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" е създадено през 1988 г. като хуманитарна гимназия. През 2003 г. училището е преименувано в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства, в резултат на доказани високи резултати в учебната, възпитателната и извънкласната дейност.
Език на преподаване:
Български език
Профилът е:
Прегледан: 4007 пъти
Посетители: 1655
Последно онлайн: 07.01.19
С разширено изучаване на
Допълнителна информация и професионален опит за Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски"

Характеристика на профилите

 

- Профил „Хуманитарен“ в IX, X, XI и XII клас включва две направления – Български език и литература и История и цивилизация. Уникалността на обучението се определя от учебните предмети Фолклор и митология, Езикова култура, Риторика, Световни религии, Културология, Археология, История на изкуството,  Етнография. Учениците в двете направления изучават интензивно съвременни чужди езици и класическите езици латински, старогръцки и старобългарски. Възпитаниците на профила са носители на много престижни награди в областта на хуманитаристиката – от националните конкурси „Петя Дубарова“, „Живеем в земята на Ботев“, „Моята България“ и др. Сред сериозните научни постижения на учениците са наградите от редовното участие в сесиите на Ученическия институт към БАН. Изследователската дейност на учениците включва ежегодно участие в археологически експедиции; изследователски проект „Аспарухово – бъдеще на фолклорния свят“, включващ събираческа и изследователска дейност на автентичен фолклор; изследване на българската история, представено в поредица открити уроци по родолюбие. Създадена е училищна музейна сбирка със собствен фонд и годишен експозиционен календар. От учебната 2017/18 г. направлението „История и цивилизации“ е вече към профил „Обществени науки“, като запазва спецификата си, благодарение на иновативния си учебен план.

 

- Профил „Чуждоезиков“ - Съвременни и класически езици – Приоритет в обучението по профила е интензивното изучаване на съвременни езици (английски, немски, френски, италиански и руски език) и разширено изучаване на класическите езици – латински и старогръцки. Съгласно промените в новия закон този профил ще съществува само в езиковите гимназии, поради което в училището няма да има нов прием по него.

 

- Профил „Обществени науки“ се реализира за първи път през учебната 2017/18 г. и включва две направления – с първи профилиращ предмет История и цивилизации или първи профилиращ предмет География и икономика. Осъществява се по иновативни учебни планове, в които през годините допълнително се изучават Старобългарски език, Фолклор и митология, Езикова култура, Археология, Старогръцки език, Етнография, Латински език, История на изкуството, География и картография, Странознание и Екология.

 

- Профил „Изкуства” - Изобразително изкуство – Обучението по живопис, скулптура, графика и приложни изкуства се реализира от известни варненски учители и творци. В учебния план на профила е включено изучаване на естетика, компютърна графика и дизайн и история на изкуствата. След десети клас обучението по изобразително изкуство се осъществява в специализирани студия. Характерно за профила е провеждане на ежегодна учебна практика – пленер.  Изявите на учениците включват постоянни участия в регионални и национални конкурси и проекти (естетизиране на средата в детски, здравни и социални заведения, както и училищната среда), изнесени изложби в културни институти на Варна, МОН – София и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Реализацията на учениците от профила е устойчиво насочена към висши учебни заведения със сходни специалности.

 

- Профил „Изкуства“ - Музика – Освен традиционното обучение по народно пеене и народни инструменти (гайда, гъдулка, кавал и тамбура), на засилен интерес се радват поп и джаз пеенето, китарата, акордеонът и пианото. В учебния план на профила са включени дисциплините Солфеж, Анализ на музиката, Хорова практика, Народна музика, Хореография и Етнография. Заложено е и индивидуално обучение по музикален инструмент/пеене и по задължително пиано. Учениците от профила са участвали във всички национални и регионални фолклорни конкурси и са лауреати на стотици награди. Забележителни са изявите им и на международните конкурси „Фолклор без граници“, „Трикси“, „Маестро Захари Медникаров“, „Свят, изкуство и море“, „Роза ветров“ в Москва и „Меха“ в Хърватия. Всяка година сред учениците има удостоени със стипендии за даровити деца.

 

- Профил „Изкуства“ – Хореография – Учениците се обучават по този профил в две направления - български народни танци и съвременни танцови техники. Обучението по хореография се допълва от Класически екзерсис, Характерен екзерсис, Танци на народите, Репертоарни образци, Теория на специалността, Композиция и импровизация, Етнография. Всяка година се провеждат изнесени творчески лагери. Учениците от профила са водещи в ежегодно провежданото „Най-дълго училищно хоро“. Освен богатата концертна дейност и участието в майсторските класове, над 60 пъти танцовите състави са лауреати от всички национални фолклорни конкурси, участници са в различни международни фестивали – в Италия, Китай, Румъния, Австрия и др. През 2016 г. учениците от паралелките с изучаване на хореография спечелиха националното телевизионно състезание на БНТ „Надиграй ме в училище“. След промените в новия закон за предучилищното и училищното образование, от учебната 2017/18 г. профилът продължава да съществува като професионално обучение по професия „Танцьор“ с две специалности – Български танц и Модерен танц.

Изпрати съобщение
до Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Сугестопедични уроци по Английски език
Испански език уроци
Уроци по Математика Обеля
Уроци по Руски език
Обучение по Немски
Курсове по Фризьорство Пловдив
Как да науча Немски
Школи по Английски език Пазарджик
Спортни танци
Компютърни курсове Плевен
Професионални курсове Пловдив
Курс Йога за начинаещи
Обучение по Английски
История и География
Курсове по Руски Варна
Учене на Немски
Счетоводни курсове
Латино танци за деца в София
Курс Фризьорство Пловдив
Езикови школи Пловдив
Хип Хоп танци тренировка
Зумба Фитнес за начинаещи
Курс по Испански в Русе
Модерен Балет София възрастни
Частни уроци по Немски Бургас
Йога София център
Курсове по Немски език в София
Частна детска градина София Сердика
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Школи по Математика Пловдив
Балет за деца Велико Търново
Школа за Народни танци слатина
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ