+ Предложи новина
14.09.2021

Тази година на училище в Пловдив и Бургас ще тръгнат повече първокласници

  Има ръст на първокласниците в Пловдив, което е резултат от увеличаване на населението на града. Това заяви зам.-кметът с ресор образование Стефан Стоянов. Увеличението през настоящата година е с 5%. Малко над 3100 първокласници ще влязат в клас на 15 септември. 

 По думите на Стоянов учебната година в Пловдив тръгва присъствено при спазване на всички противоепидемиологични мерки, а ситуацията е спокойна. Той обясни, че в зависимост от развитието на обстановката в следващите седмици ще се решава как да се процедира. За да успокои родителите Стефан Стоянов цитира данни на МОН, според които около 40% от учителите и помощния персонал в страната са ваксинирани или преболедували от ковид.

 „Всяко училище има автономията да взима решение за конкретни мерки, които да въвежда“, допълни Стефан Стоянов. Той подчерта, че и двете общински програми за облагородяване на дворовете на детските градини и училищата са дали много добри резултати, като доста ремонти са извършени през лятото и децата ще влязат в обновени класни стаи.

 В областта обаче продължава да съществува проблемът с недостига на места в детските ясли. Стефан Стоянов припомни, че за предстоящото класиране за ясли на 16 септември има обявени 300 свободни места и тепърва ще се обявяват още след приема на 3-годишните деца в първа възрастова група. Надеждите му са в началото на октомври чакащите хлапета за ясли да не са повече от 300 – 400. „Процесът е динамичен, затова правим прием на всеки 20 дни за детски градини и ясли, така че да сме максимално гъвкави“, обясни Стоянов.

 Повече от 2000 ще са първокласниците в училищата в Бургас, съобщава БТА. Очаква се леко увеличение в бройката до началото на новата учебна година. През миналата година първокласниците в Бургас бяха 1867, а през 2019 година - 1923. За да поемат увеличения брой деца, са разкрити шест нови паралелки в шест училища. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Първокласниците тази година ще влязат в 90 класни стаи, които това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани.

 В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град, каза кметът Димитър Николов. Освен обновените класни стаи, дванайсет площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а шест училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ