+ Предложи новина
22.05.2016

Работодатели: Заплата даваме не за показана диплома, а за свършена работа

Работодатели: Заплата даваме не за показана диплома, а за свършена работа

  Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса. Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит. Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. В един от заводите само 10 са младите служители до 30-годишна възраст и повечето от тях са административни кадри. Това е едва 12% от общата бройка на персонала. Причината според управителя е тежката физическа работа и липсата на подготвени кадри. „Те нямат квалификацията да започнат работа при нас, така че изискванията за заплати общо взето ги знаят, в момента се движат между 1000 и 1800 лева заплата, но квалификацията, която имат, не позволява да изкарат и 100 лева", обясни директорът на завода Кирил Яков.

 За месец тук са са наети 7 нови служители, но самият завод е осигурил обучението им, като е наел на заплата учител занаятчия. Един от преминалите курса е 32-годишният заварчик Димитър Димитров, който в продължение на половин година е бил без работа. „Където и да отидеш, ти трябва опит, а тук ми предложиха току-що завършил курс, да започна работа като такъв. Когато натрупаш опит, може да търсиш по-висока заплата", смята той. Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

 „Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит", отбелязва Светлозар Петров - управител на фирма за подбор на персонал. Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци за начинаещи Пловдив
Йога в Студентски град
Народни танци за начинаещи Варна
Частна детска градина София Павлово
Уроци по Плуване за деца в София
Частни уроци по История
Английски език за 2 клас
Web design уроци
Обучение по Счетоводство
Курсове Маникюр Пазарджик
Математика за 1 клас
Школи по Английски език Велико Търново
Частни уроци по Английски София
Курс Немски Бургас
Упражнения по Математика първи клас
Програма за изучаване на Английски език
Курсове по Английски език Лондон
Обучение по Графичен
Школа за Индийски танци
Как да науча Английски език
Уроци по Математика Овча Купел
Школи по Английски език
Курс по Норвежки език
Джаз Балет София
Частни уроци по Английски в Надежда
Школа за танци София
Френски онлайн самоучител
Онлайн курс Английски
Курсове Финанси
Народни танци за начинаещи и напреднали
Немски език за деца София
Тренировки по Баскетбол в Русе
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ