+ Предложи статия
01.03.2015

Притча за отчаянието

Притча за отчаянието


  Веднъж дяволът решил да продаде инструментите на своя занаят. Той внимателно ги подредил на една витрина, за да се виждат от всички. Колекцията впечатлявала със своя богат избор - тук блестяла камата на завистта, до нея лежал чука на гнева, на друга етажерка пък бил лъкът на чревоугодието, а до него живописно били разположени стрелите на мечтанията и ревността. Можело също да се видят оръдията на страха, гордостта и ненавистта. На всички инструменти били поставени етикети с названието и цената.

На отделен шкаф, върху красива подложка и някак настрани от останалите инструменти лежал малък, незначителен на вид и доста захабен дървен клин, на който била поставена табелка с надпис ”отчаяние”. За всеобщо учудване цената на този инструмент била значително по-висока, отколкото на всички взети заедно.
  Един минувач попитал дявола защо толкова високо е оценил този странен клин.
- Действително е така, оценил съм го по-скъпо от останалите - отвърнал дяволът, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички други се окажат безсилни.

Той нежно погалил дървения клин.
- Ако ми се отдаде възможност да го забия в главата на човека - продължил своето обяснение дяволът - той отваря вратите за всички останали инструменти.

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ