+ Предложи новина
15.11.2023

Предвиждат до 2024 г. 160 000 ученици да учат в професионални училища и паралелки

 В плана за действие, в стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в България, е записана очакваната цел до 2024 г. минимум 160 000 ученици да учат в професионални училища и в професионални паралелки. Към настоящия момент данните сочат, че ръстът на броя на местата в професионални паралелки се приближава до зададените в плана за действие стойности. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, представяйки политиката за прием на ученици в гимназиалния етап за учебната 2024/2025 година на заседанието на парламентарната комисия по образованието и науката.

 Председателят на комисията Красимир Вълчев (ПГ на ГЕРБ-СДС) обясни, че се прави това обсъждане, защото сега започва процедурата за план-приема за учебната 2024/2025 година. Всяка година министърът на образованието дава указания за политиката за приема в гимназиалния етап, а Регионалните управления на образованието (РУО) утвърждават приема, но той се подчинява на общата политика, каза Вълчев.

 За учебната 2023/2024 година от Регионалните управления на образованието са утвърдени 2470 паралелки, като най-голям брой нереализирани паралелки има в област Пазарджик. За съжаление, 90 процента от закритите паралелки са професионални, по данни на РУО, като само в София-град са закрити 13 паралелки на първо класиране, съобщи министърът.

 Той каза, че от реализираните 2470 паралелки 1423 са професионални, като 52 от тях са по защитени от държавата специалности, а 445 - по специалности, които са с основание за недостиг на специалисти.

 Много важно е да се отбележи какво е положението в отделните области, което е свързано с определените стратегически решения, заяви министър Цоков. Той съобщи, че областите, които са с най-голямо неизпълнение на реализирания план-прием, по отношение на относителен дял места за професионално обучение, са Перник, Шумен, Добрич, София-град, Монтана. Областите, които са преизпълнили с най-висок процент зададената целева стойност по този показател, са Смолян, Ямбол, Пазарджик и Ловеч. Министърът уточни, че 35 процента от професионалните паралелки в реализирания прием са по защитени от държавата специалности и по специалности, по които се очаква недостиг на пазара на труда.

 Третият важен показател е за процента на местата в STEM профили и професии в сравнение с професионалните паралелки и профилираните специалности. В 13 области местата за STEM профили и професии е реализиран държавен план-прием под зададената целева стойност. В Плевен, Русе, Шумен процентът на местата за STEM профили и професии, утвърдени в държавния план-прием, надхвърлят значително зададената целева стойност.

 "В предстоящата работа за утвърждаване на план-приема за следващата учебна година МОН предлага броят на паралелките за учебната 2024/2025 година да се разпредели за всяка област на базата на съотношението между броя на учениците и броя на паралелките, реализирани за учебната 2023/2024 година и броят на учениците за настоящата учебна година, умножен с коефициент 1,02. Като се вземе предвид и приемът на учениците в училищата по изкуства, култура, спортните и частните училища", каза образователният министър.

 Той представи и данни за отделните професионални области, в които има най-много ученици в съответната година. Това е областта на техниката - 24 процента, в ИТ специалностите - около 18 процента, в туризма и услугите - 16 процента, икономиката - 11 процента, селското стопанство - 8 процента, строителството - 4 процента, технологиите - 7 процента. Министър Цоков обобщи, че бавно се увеличават професионалните паралелки, както и броят на учениците в тях, овладяващи определена професия. Увеличават се също STEM паралелките и професиите, свързани с тях, добави той.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Матури по География
Клуб по Народни танци Пловдив
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Уроци по Народни танци София Младост
Курсове по Гръцки език Пловдив
Vimeo уроци по Английски
Сертификат по Английски език
Школи за Народни танци в Пловдив
Курсове във Варна
Уроци по Френски
Vimeo уроци по Английски
Езикови курсове по Италиански
Йога за всеки
Йога упражнения
Изучаване на Английски език
Уроци по Немски
Спортен център София
Урок по Български език
Занималня Лозенец София
Частни детски градини Сухата река
Клуб Народни танци Витоша
Спортен център София
Зумба уроци
Народни танци за начинаещи София
Курсове по Готварство
Курсове Руски език
Уроци Хип Хоп танци
Школа по Математика Варна
Народни хора клубове
Школа за Народни танци София център
Народни танци София кв Гоце Делчев
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ