+ Предложи новина
29.09.2016

Министър Кунева утвърди нов образователен стандарт

Министър Кунева утвърди нов образователен стандарт

  Министърът на образованието и науката Меглена Кунева утвърди държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Предстои обнародване на стандарта в „Държавен вестник“, съобщават от МОН.

  Този стандарт се изготвя за първи път и е насочен към включване на младите хора в демократични практики, като участие в ученическото самоуправление, доброволчески дейности, участие в училищни медии и кампании, подкрепящи здравето, толерантността, социалната чувствителност, правата на човека, опазването на околната среда и др. Стандартът регламентира още обучения на връстници от връстници, форми на посредничество, решаване на конфликти, превенция на агресията, практиката на ученици-наставници за превенция на конфликти, мерки срещу отпадане от училище и др. Учениците ще учат финансова грамотност, кариерно ориентиране, антикорупция и правила за поведение при терористична заплаха.

 Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт. Различните теми могат да се преподават в часа на класа, както и в разширената или факултативна подготовка. "С новия образователен закон децата вече стават субекти на своето израстване като им се дава право да се самоорганизират. Доскоро нещата предимно бяха насочени към това ние да правим нещото с тях и за тях, но някак без тях", казва д-р Таня Желязкова, председател на настоятелството на фондация “Институт за информални иновации", във връзка с новия образователен стандарт за гражданското, здравното и екологичното и интеркултурно обучение.

 "Ние даваме право на учениците да кажат с какво да се занимаваме в часа на класа, да се включат в подготовката на правилника на училището и да създадат структури, които да ги представляват в обществото и образователната систем", допълва д-р Желязкова.

 Според нея не е рано един човек да започне да се учи да бъде активен гражданин в детската градина: "Човек придобива качествата да се учи да живее здравословно, екологично в интеркултурна среда още преди детската градина. Така трябва да бъде. Друг е въпросът, че тогава вече човешкото същество е готово да поеме по по-абстрактен начин някои от даденостите на света. Мнението на учениците трябва не само да бъде зачитано и да се съобразяват възрастните с него, но те сега стават и субекти в своето самоизрастване. Що се отнася до ученическото самоуправление може да се каже, че то и досега съществуваше в някакъв вид, но не беше достатъчно добре регламентирано в закона."

Източници: www.trud.bg  www.bnr.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Немски език тестове
Английски език начинаещи
Обучение Италиански език
Йога студио София
Тренировки по Футбол за деца Славия
Български език и Литература 7 клас
Езикова школа Стара Загора
Курсове за Английски Варна
Интензивен Английски
Латиноамерикански танци Пловдив
Курсове по Графичен
Учител по Математика Младост
Народни танци Младост 3
Частни уроци по Френски Пловдив
Курсове по Руски език Бургас
Курсове по Бизнес Английски
Уроци по Математика Обеля
Курсове по Испански Варна
Информатика задачи
Онлайн уроци по Испански
Кик Бокс София Студентски град
Частни уроци по Немски Бургас
Онлайн Немски език
Частни уроци по Литература Бургас
Частни детски градини Сухата река
Курс по Йога за начинаещи
Курсове по Фризьорство курс
Спортни танци за деца
Народни танци в София
Учител по Математика София
Немски език за деца
История на Америка
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ