+ Предложи новина
02.02.2015

Доколко свободна е свободната професия?

Доколко свободна е свободната професия?

Конституцията ми гарантира правото свободно да избирам своята професия и мястото си на работа. Тъй като съм свободен дух, а и естеството на работата ми го изисква, не искам да ме ограничават работодател, фиксирано работно време или място. Не е задължително да регистрирам фирма, за да си бъда сам шеф – мога да се регистрирам като лице, упражняващо свободна професия. Бонус към свободата са обаче и някои отговорности.

Какво е свободна професия?

Законът приема, че съм лице, упражняващо свободна професия, когато са налице  едновременно следните условия:

  • Осъществявам професионална дейност за своя сметка;
  • Не съм регистриран като едноличен търговец;
  • Самоосигурявам се;
  • Извършам някой от следните видове дейност:
    • Дейност, упражнявана на основание предварителна регистрация, определена с нормативен акт – нотариус, адвокат, експерт-счетоводител; одитор, частен съдебен изпълнител, лицензиран оценител, експерт към съда и прокуратурата, медицински специалист, застрахователен агент и други;
    • Дейност, за която подлежа на облагане с патентен данък, но не съм  регистриран като ЕТ –дърводелец, шивач, фризьор, козметик и други;
    • Извършвам професионална дейност на свой риск и за своя сметка – дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, извън горните две категории

Процедура по регистрация

Админстративната процедура по регистрация минава през три основни стъпки:

     1.  Регистрация в Регистър БУЛСТАТ

За да бъде законово издържано решението ми да упражнявам свободна професия, трябва в 7-дневен срок от  започване на дейността  си да се регистрирам  в Регистър БУЛСТАТ.

Къде? В Агенция по вписванията в населеното място, в което е постоянният ми адрес.

Как? Лично или чрез упълномощен представител

Необходими документи:

  • Лична карта;
  • Формуляр за регистрация на лице упражняващо свободна професия;
  • Документи, доказващи необходимата квалификация за извършване на дейността- диплома, сертификат и др.;
  • Документ за платена държавна такса в размер на 10 лв

NB! Като физическо лице имам право само на една регистрация.

След успешна регистрация получавам единен идентификационен код (ЕИК) ( код по БУЛСТАТ), който съвпада с моя ЕГН, както и регистрационно удостоверение, което остава валидно до промяна на някое от обстоятелствата, включени в него. Допълнително мога да получа и регистрационна карта, ако изрично поискам това.

     2.  Регистрация в НАП

В същия 7-дневен срок имам задължението и да се регистрирам като самоосигуряващо се лице в компетентната териториална дирекция на НАП. В декларацията посочвам вида на осигуряването. 

     3.  Регистрация в НОИ

Документът, с който като самоосигуряващо се лице доказвам осигурителния си стаж, доход и направените осигурителни вноски, се нарича осигурителна книжка. За издаването й трябва да се обърна към съответното териториално подделение на НОИ като попълня искане за издаване на осигурителна книжка на самоосигуряващо се лице и предоставя документ за самоличност.

Какви предимства има регистрацията като упражняващ свободна професия?

  • Тъй като не съм търговец, законът не изисква от мен да водя счетоводство, а само да подавам съответната данъчна декларация в качеството си на физическо лице.
  • Заплащам данък в размер на 10 %. Данъчната основа, върху която се определя дължимият от мен данък, се изчислява като доходът ми от професионална дейност се намали с 25 %, а доходът ми от авторски и лицензионни вънаграждения – с 40 %.
  • Освободен съм от задължението да ползвам касов апарат и да издавам касови бележки при приемане на плащания в брой
  • Мога да се регистрирам по ДДС по мое желание и преценка, а когато оборотът ми за последните 12 месеца е 50 000 лв, подлежа на задължителна регистрация.

Какви осигурителни задължения имам?

  • Задължително следва да правя осигурителни вноски за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. По мой избор мога да се осигурявам и за общо заболяване и майчинство.
  • Длъжен съм и да заплащам здравните си осигуровки в размер на 8%. До 25-о число всеки месец трябва да  внасям авансово осигуровка за предходния месец в размер на 8% от дохода, върху който се осигурявам (доходът не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход). До 30 април на годината, следваща годината, посочена в годишната ми данъчна декларация, трябва да направя и окончателна вноска, която представлява разликата между общия размер дължими здравни вноски  и авансово внесените суми през годината.

Пример: Авансово плащане: Трябва да заплатя здравноосигурителната си вноска за месецоктомври 2014 година и сe осигурявам върху минималния месечен осигурителен доход ( 420 лв. за 2014г.). Следователно до 25 ноември 2014 трябва да заплатя 420 лв. х 0,08= 33, 60 лв.

Окончателно плащане: В годишната ми данъчна декларация за 2014г. изчислявам и посочвам общия размер на дължимите от мен здравноосигурителни вноски през 2014г. –  540 лв.  и внесената общо сума през годината- 403,20лв. (12х33,60лв.). До 30 април 2015г. трябва да внеса разликата в размер на 136,80 лв.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Източник: pravatami.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ