+ Предложи новина
02.11.2021

Дават още 20 дни платен отпуск за непедагогическия персонал в образованието

  Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование подкрепи предложение на Синдиката на българските учители за подписване на анекс към сега действащия Колективен трудов договор /КТД/, който предвижда 20-дневен допълнителен платен отпуск за непедагогическия персонал, на който не е осигурена работа при обучение от разстояние в електронна среда. Анексът ще бъде в сила до края на валидността на сега действащия КТД. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

 Отрасловият съвет е имал заседание на 26 октомври. Присъствено са участвали министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.-министърът на образованието и председател на Отрасловия съвет Мария Гайдарова, председателят д.ик.н. Янка Такева и зам.-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов. Останалите представители на националнопредставителните синдикални и работодателски организации са участвали онлайн. Обсъдени са организацията на учебния процес при връщането на учениците в присъствено обучение при висока заболеваемост и постъпило предложение от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за обсъждане на възможността за допълнителен платен отпуск на непедагогическия персонал в образователните институции при преминаване към обучение от разстояние в електронна среда.

 Мария Гайдарова, председател на Отрасловия съвет, е направила кратък анализ на съществуващата кризисна ситуация у нас, като е представила реална статистика на заболели, карантинирани и ваксинирани учители и ученици и е очертала планираните от екипа на МОН дейности за преминаване към присъствена форма на обучение и за осигуряване на безопасна здравословна среда за всички в сектор "Образование".

 В контекста на плавното и адекватно преодоляване на съществуващата кризисна ситуация у нас, от името на СБУ председателят д.ик.н. Янка Такева е направила предложение възможно в най-кратък срок да се осъществи връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище. Като не се пренебрегва основният приоритет на МОН и социалните партньори за запазване живота и здравето на работещите в системата на предучилищното и училищното образование, да се запази локалният принцип при вземане на решение от страна на директорите и педагогическите съвети за преминаване от една форма на обучение в друга, настоява Янка Такева.

 Тя предлага да се синхронизира и регламентира начинът на поднасяне и достоверността на информацията между Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори с цел избягване на дезинформация и напрежение за работещите в образователната система.

 Подкрепено е и връщането на учениците от 1 до 4 клас в училищна среда, както и запазване на децентрализирания подход на общинско ниво. Одобрено е и предложението да бъде разработен механизъм за въвеждане на безплатни тестове за ученици и учители, с ясен регламент как ще се извършва процесът и уточнени конкретни детайли - къде, как, кой ще осъществява тестването, как се процедира при положителен и отрицателен резултат, и т.н.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.84 от 37 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Математика Български
Курсове по Английски език Бургас
География тестове
Курсове по Български език
Английски език Варна
Курс по Шведски
Езикови школи Варна
Тестове по Немски
Частни уроци по Математика Бургас
Web design курсове
Уроци по Народни танци София Надежда
Уроци по Математика Дружба
Курс Excel
Уроци по Английски цени
Частно училище София
Шофьорски курсове Пловдив
Урок по Математика за 3 клас
Френски онлайн самоучител
Уроци по Физика за 10 клас
Клипове уроци по уличен
Индивидуални уроци по Тенис
Предлагам уроци по Биология
Школа по Латино танци Велико Търново
Графичен Дизайн работа
Курсове по Народни танци
Уроци по Салса Пловдив
Частни уроци Английски Пловдив
Индивидуални уроци по География
Курсове за Фризьорство
Курсове по Френски Варна
Интензивни курсове по Английски
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ