verified
plus

Баскетболен клуб "Спартак" Спортен клуб

Плевен, България
Баскетболът е част от Културата на хората в Плевен. Нашата цел е да развиваме, популяризираме играта, да запознаваме и най-малките с красотата на Играта. Ние проповядваме Баскетбола като игра, която обединява, а не разделя Хората. Игра, която изгражда характера, духа и тялото. Игра, която учи на работа в екип, игра за Умни и Интелигентни хора.
Език на преподаване:
Български език
Профилът е:
Прегледан: 3178 пъти
Посетители: 1338
Последно онлайн: 30.09.18
Преподава по Преподава на Цена

Тренировки по баскетбол

5 - 8 годишни
9 - 12 годишни
13 - 16 годишни
още »
17 - 20 годишни
30 лв.
60мин.
Допълнителна информация и професионален опит за Баскетболен клуб "Спартак"

БК "Спартак" е български баскетболен клуб от град Плевен основан 1947г. Той е неизменен участник в националната баскетболна лига от сезон 1979/1980 г. Играе своите мачове в легандарната зала "Балканстрой", която е с капацитет от 2000 места. Залата, в която се е играло най-много Баскетбол в България!

 

Най-силните години на клуба са между 1995 и 1997 г., когато отборът 2 пъти печели шампионската титла на страната, а 1 път е носител на Купата на България.

 

"Спартак" има 13 участия в европейските клубни турнири. Дебютира на международната сцена в турнира за Купа Корач с победа и отстраняване на турския „Бешикташ“ през 1983 г. През 1996 г. "Спартак" постига паметна победа над "Реал" (Мадрид) с 93:84 в мач от груповата фаза на турнира за Купата на Европа. При победата си над "Реал", воден от легендарния Желко Обрадович и суперзвездата Деян Бодирога, "Спартак" е съставен единствено от български играчи, като повечето от тях са момчета от Плевен. Година по-рано плевенчани прекъсват уникална серия от 13 години без домакинска загуба на сръбския гранд "Партизан". "Спартак" Плевен бие с 95:92 в зала "Пионир" в Белград в мач от турнира за КЕШ. След оттеглянето на спонсора Плама през 1997 г. Спартак започва от нулата, но успява да остане е баскетболния елит на България.

 

През сезон 2007/2008 "Спартак" се завръща с нова победа в европейските клубни турнири след 11-годишно прекъсване. Като единствен български представител в турнира за Купата на ФИБА Европа Спартак Плевен наделява над гръцкия Олимпия Патра със 76-71 в Плевен. Спартак губи с 15 точки реванша в Гърция и отпада от турнира. През сезон 2008/2009 плевенчани отново представят страната в турнира на ФИБА, който е преименуван Еврочалъндж. Спартак Плевен се изправя срещу турския Анталия Баскет.

 

Сред най-успешните баскетболисти, обличали екипа на "Спартак", са националните състезатели Цветан Антов, Хрисимир Димитров, Дарин Великов, Коьо Коев, Илия Мирков, Валери Рангелов, Пламен Христов, Димитър Симеонов, Георги Младенов, Петър Петров, Пламен Петров, Калин Велчев,  Стоян Монов, Николай Маринов, Бойко Пангаров Любомир Минчев и др.

Стълбовете на Плевенската Баскетболна Школа през години са били едни от най-добрите Български специалисти:  Христо Радков, Георги Пандов, Стефан Стойков,Нето Бренишки,Павел Димитров,Вальо Маринов, Майа Герданова, Славка Кънева, Дарин Великов. 

Продукт на Плевенската Баскетболна Школа е и единствената Българка шампионка в WNBA - Полина Цекова, създадена като състезател в Школата на Спартак под ръководството на легендарната треньорка Майа Герданова.

 

Спартак има 10 сезона в европейските клубни турнири. Това постижение поставя клуба от Плевен на четвърто място във вечната ранглиста за международно участие на българските баскетболни отбори.

Изпрати съобщение
до Баскетболен клуб "Спартак"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ