+ Предложи новина
20.05.2017

Зрелостник от Добрич отиде въоръжен на матура, 11 са анулираните работи за страната

Зрелостник от Добрич отиде въоръжен на матура, 11 са анулираните работи за страната

 Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година. Девет от тях са анулирани поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово. Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване. Абитуриентите писаха есета или интерпретативни съчинения по темата „Човекът между ценностите на общността и личния порив“.

 Учениците от седми клас трябваше да преразкажат откъс от „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка. Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони, са анулирани още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

 В понеделник ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит върху предмет по избор, като възможните дисциплини, по които се полага матура, са общо 13. По четири от тях матурата се състои от два модула. Това са математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. По останалите предмети модулите са три, като при повечето от тях първият и вторият модул се състоят от по 60 минути. Третият модул е от 120 минути. Единствената разлика е по предметите география и английски език, при които първият модул е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Както и на първия държавен зрелостен изпит, учениците няма да имат право да напускат залата, докато не са приключили работата си по съответния модул.

 Зрелостник се яви на вчерашната матура въоръжен с газов пистолет. Инцидентът е станал в Езиковата гимназия в Добрич в началото на държавния изпит по български език и литература, съобщават от Регионалния инспекторат по образование. Оръжието е било открито у младежа от охраната на входа на учебното заведение. Бодигардовете взели пистолета и напрежение не е имало. Зрелостникът все пак бил допуснат до изпита. След края на изпита младежът е бил прибран в полицията. Задържаният е набор 1995 година и това не е първото му явяване на матура. Никакви други инциденти не са регистрирани по време на държавния зрелостен изпит и външното оценяване за седмокласниците в града. Анулирани писмени работи няма, не са заловени и преписвачи. На матура по БЕЛ се явиха 1002 абитуриенти. Седмокласниците са били 1221, от които за втория модул, който не е задължителен, са останали 792 деца.

Вижте верните отговори от външното оценяване за 7-и клас

Вижте верните отговори на матурата по български език и литература за 12 клас

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетна школа
Уроци по Френски език
Бокс тренировки София
Сугестопедия Английски език
Танцови школи Варна
Английски видео уроци
Народни танци за начинаещи в София
Учител по Математика Младост
Клуб Салса
Школа за Модерни танци Варна
Уроци по Модерен Балет София
Онлайн Немски език
Интензивно обучение по Английски език
Футболни школи
Школи по Английски език
Музикална школа София
Народни танци за деца Бургас
Курсове по Английски език в София
Курсове Счетоводство
Матура по Английски за 7 клас
Курсове Бургас
Йога София център
Английски език първо ниво
Индивидуални уроци по Математика за 7 клас
Български език 7 клас
Уроци по Английски София цени
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Уроци по Български София
Йога на смеха
Народни танци Студентски град
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Частна детска градина София център
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ