+ Предложи новина
27.06.2017

Унизителни проверки за преписване на матурите оставили ученици по бельо

Унизителни проверки за преписване на матурите оставили ученици по бельо

  Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ДАЗД Офелия Кънева изиска от министъра на образованието Красимир Вълчев проверка на двата случая с квесторите на матурите, оставили абитуриентка по сутиен в училището в Сапарева баня и унизен гимназист в Кочериново. Експертите от МОН трябва да дадат становище по отношение на приемливите методи на проверка от страна на квесторите във връзка с проследяване на преписващи устройства по време на матурите. По време на втория държавен зрелостен изпит ученичка от Професионалната гимназия по туризъм в Сапарева баня е била накарана от квесторите да си вдигне блузата, за да видят дали няма в сутиена записващо устройство.

 „Бях подложена на психически тормоз. По време на изпита по биология в стаята имаше представителка на Министерството на образованието. Тя се усъмни, че в сутиена съм сложила телефон и преписвам. Тя и квесторите непрекъснато кръжаха около мен, заставаха зад мен или до мен и ме наблюдаваха под лупа, чувствах се унизена и потисната по време на целия изпит. Аз бях чела и не се притеснявах за изпита, нямах никакви приспособления за преписване. След като предадох написаното от мен, 5-има квестори и представителката на МОН ме отведоха в учителската стая и ме накараха да си вдигна блузата догоре, за да се уверят, че в сутиена нямам никакво устройство за преписване. Почувствах се отвратително, като че ли бях престъпник”, споделя абитуриентката.

 Малко по-късно стана ясно, че същата експертка от МОН действала по идентичен начин и на втората матура в СУ „Христо Ботев“ – Кочериново. Тогава тя се усъмнила в дванадесетокласник, че преписва, и го накарала да съблече дрехата си по време на изпита пред съучениците си, които останали шокирани от унижението, на което е подложено момчето. И при него мобилно устройство или пищови не са открити. До ДАЗД е изпратено официално запитване дали действията на въпросната експертка са правомерни и не нарушават ли те правата на децата, както и в коя наредба на МОН са разписани конкретни права на квесторите по време на матурите.

Източник: www.novini.bg


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ