+ Предложи новина
24.11.2017

Спортният министър иска учители по физическо възпитание за малките ученици

Спортният министър иска учители по физическо възпитание за малките ученици

  "Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за бъдещето на подрастващите на образователната система. Учители по физическо трябва да влязат в часовете от 1-4 клас". Това заяви спортният министър Красен Кралев по време на заседание на комисиите по правни въпроси и образование в Парламента, съобщиха от Министерството на младежта и спорта. "Масовият спорт в училищата и университетите е основата, без която не можем. Няма как без инфраструктура в училище, което е ангажимент на държавата, но това зависи изцяло от отношението на директорите към физическото образование", подчерта Кралев.

 Междувременно новият занопроект за Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) мина на ниво комисии в парламента. Законопроектът бе приет от правна комисия на първо четене с 14 гласа "за", 0 гласа "против" и 6 гласа "въздържали се". Образователната комисия одобри Проекта за нов ЗФВС на първо гласуване с 12 гласа "за" и 6 "против". Новият проект на Закон за физическото възпитание и спорта цели да отговори на новите изисквания и потребности на обществото в сферата на спорта и физическата активност. Законопроектът предлага система за регулация на спорта, която осъвременява и систематизира сега действащата нормативната уредба.

 Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които проектът за нов ЗФВС предвижда в сферата на предучилищното, училищното и университетското образование. В процеса на съгласуване на законопроекта с МОН са коментирани няколко законови постановки, като са приети голяма част от забележките на образователните експерти. Основната идея на ММС е да даде възможност и по-голям тласък за развитие на спорта и физическата активност сред учащите.

 „Смятаме за голям плюс предвидената възможност за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката, като изрично е посочено, че клубът трябва да е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност“, коментира Кралев. Идеята ни е да изработим нов Закон за физическото възпитание и спорта, който да отговаря на потребностите на хората, категоричен бе спортният министър. Според Кралев връзката между концепцията за развитие на българския спорт и начина на конструиране на системата на българското образование е много тясна.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Салса танц
Фризьорски курс Велико Търново
Курс Английски език Русе
Уроци по Английски език Пловдив
Курсове по Рисуване Пловдив
Курсове Немски Пловдив
Уроци по Испански език Благоевград
Класически танци
Курсове по Рисуване
Тестове по Немски език а1
Балет реферати
Индивидуални уроци по Химия
Интерактивни уроци по Английски език
Уроци по Пеене за деца
Аржентинско Танго стъпки
Български език за 7 клас
Онлайн уроци по Рисуване
Вечерен курс по Руски език за начинаещи
Онлайн Английски език
Езикова школа Испански език
Балет реферати
Курсове Немски език София
Английски уроци
Онлайн Английски
Школа по Английски език в Пловдив
Уроци по Рисуване online
Народни танци за начинаещи Варна
Частни уроци по Руски език Стара Загора
Частни уроци по Математика Бургас
Уроци по Тенис на корт София
Английски език видео уроци
Курсове Немски език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ