+ Предложи новина
14.03.2018

С анкети притискат родители да се откажат от камерите в детските градини

С анкети притискат родители да се откажат от камерите в детските градини

  Родителите се оплакват, че са подложени на натиск по време на масовото допитване във връзка с поставянето на камери в детските градини. „Като ни подадоха анкетата, с едно доста осъдително отношение и искрено негодувание и с подкана да внимаваме какво точно ще отговорим. Имаше и такива родители, които се бяха скупчили в дебат какво е редно да се напише. Подозирам, че това им оказа натиск да напишат "не", разказва майка, пожелала анонимност. Въпреки това тя се съгласява. „На другия ден имаше подчертана дистанция между родители и учители или поне между мен и учителите. Отношението им ме кара да се замисля дали пък имат какво да крият”, каза майката. От Инициативния комитет на родителите, борещи се за камери в детските градини, твърдят, че ежедневно получават сигнали за нередности при провеждането на анкетите.

 С протести в цялата страна родители излязоха на улицата, за да кажат "Не на насилието над децата им в детските градини". Основното искане - поставяне на видеонаблюдение не само отвън, но и в групите, в които са децата. Директорите потвърдиха, че това е възможно стига обаче да имат съгласието на всички родители. Така се стигна и до допитването с помощта на анкетите.

 В една от столичните детски градини се търси мнението на родителите, но в анкетата е написано и това на учителите, които казват, че ще са "възмутени и обидени, ако се постави видеонаблюдение". Директорът твърди, че това не е опит за натиск. Аз не виждам някакъв проблем да бъдат информирани родителите за мнението на педагозите. Защото трябва да се постигне консенсус. А за да има консенсус трябва да бъдат запознати и двете страни”, казва Таня Билорова.

 Столичната 117-та градина е една от малкото в страната, в които анкетата е анонимна. Попълва се само номера на групата, която посещава детето. Анкетата се попълва вкъщи и не се предава директно на учителите, а се слага в специална кутия на входа. Когато допитването приключи кутиите ще се отворят, а отговорите "за" и "против" ще се преброят в присъствието на родителите. Остава обаче въпросът кой ще плати за това видеонаблюдение – от общината  уверяват, че ще съдействат за поставянето на камери там, където всички родители са съгласни.

 Темата дойде на дневен ред след като в последните месеци зачестиха разкритите случаи на скандално поведение от страна на възпитатели към малките деца. От записи, направени със скрита камера, ясно се чуват обидни епитети, стига се дори и до посягане. Това беше причина за организиране на редовни протести и настояване за иницииране на спешни мерки.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ