+ Предложи новина
29.11.2022

Партия предлага учениците от 2. до 4. клас да повтарят учебната година

 Политическа партия е внесла предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, с което се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии. Сред вносителите е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и още 22-ма депутати от формацията. Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще преминават само първолаците и ще се засили контролът върху усвоените знания в начална степен.

 Вносителите завоалирано посочват групата ученици, заради които искат промяната, а именно - от ромския етнос: "По този начин (като не се повтаря класа до четвърти клас включително) начално образование получават ученици, които не са покрили минималните държавни образователни изисквания. Това е особено характерно за децата билингви от семейства, които нямат потребност да образоват децата си. В прогимназиален етап тези деца, които не са усвоили минимума от знания в начален курс, се самоизключват от образователния процес заради липсата на елементарни знания и умения, което често се превръща в причина останалите ученици от съответния клас да понижат своите резултати."

 Според депутатите повтарянето на клас щяло да спомогне за усвояване и затвърждаване на необходимите знания и умения от учениците и щяло да ги ангажира по-силно с образователния процес. Като изключение от посочения модел се поставят учениците от първи клас, тъй като спецификата на възрастта изисква време за преход и адаптация от предучилищната към училищната среда. За тези ученици се организира задължително допълнително обучение по време на лятната ваканция. При необходимост то може да продължи и през следващата учебна година, предвижда законопроектът.

 Друга ключова промяна в законопроекта е цялостното премахване на спорната атестация на педагогическия персонал, която породи голямо недоволство у учителското съсловие през последните години. От "Възраждане" подчертават, че заложеното атестиране е формална, повърхностна и напълно излишна процедура. Според "Възраждане" образователната система се нуждаела от нова посока на основата на изграждане на национално самосъзнание и самочувствие у най-младите българи.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци в Младост 3
Online обучение по Английски
Реферат по История
Частна детска градина София Младост 4
Английски Български преводач
Ноти за Пиано за начинаещи
Курсове Английски Пловдив
Курсове по Английски
Нива на Английски
Уроци по Български език за 7 клас
Български Народни песни и хора
Немски език за начинаещи
Курсове Английски
Уроци по Пеене София
Езикова школа Варна
Йога в Пловдив
Школа за Народни танци Велико Търново
Индивидуално обучение по Математика
Курсове по Японски
Курсове по Италиански София
Уроци по Турски език за начинаещи
Курсове за Уеб Дизайн
Школа по Рисуване
Курсове за Фризьор София
Народни танци за начинаещи в Надежда
Италиански език София
Частни уроци по Немски език Бургас
Курс за Фотограф
Курс Английски Пловдив
Курс по Руски Варна
Школи за Народни танци
Индивидуални курсове по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ