+ Предложи новина
24.11.2017

МОН започва акция срещу „мъртвите души“ в училищата

МОН започва акция срещу „мъртвите души“ в училищата

  Просветното министерство започва проверка в училищата, която има за цел да установи прикриват ли се отсъствията на учениците. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв след репортаж на телевизията за професионалната гимназия в Бяла, която източва държавния бюджет с ученици-фантоми. "В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система", коментира министърът. Той заяви, че е разпоредил проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. "Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места", каза още Вълчев.

 Гимназията в Бяла е от точно този вид школа, в които броят на задочниците е дори по-голям от този на редовните ученици - през тази учебна година там са записани 238 редовни ученици срещу 249 задочници и 182-ма учащи в самостоятелна форма. Тв разследването показа трима от въпросните възрастни задочници по време на "изпит" в класна стая, нито един от които не знаеше по какъв предмет се явява на изпит.

 Това не е първата кампания срещу "мъртвите души" в списъците на училищата. По времето на Тодор Танев даже се говореше за цели училища фантоми. Пак имаше проверки, които установиха проблеми с около 505 ученици в 16 учебни заведения. Твърдеше се, че хазната губи 15-20 млн. лв. от записани, но непосещаващи училище деца, като в това число се включват и мигриращите със своите родители ученици, които липсват по цяла година.

 Според министър Вълчев подобни порочни практики могат да се пресекат с по-засилен контрол и със стимули за задържане на всяко едно дете. "Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор (на ПГ в Бяла - бел.ред.) изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите", заяви просветният министър.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ