+ Предложи новина
21.12.2018

МОН в партньорство с Индустриален клъстер „Електромобили“

МОН в партньорство с Индустриален клъстер „Електромобили“

  Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) ще разработват съвместно учебни програми и ще организират обучения на учители. Те бъдат подготвени да преподават по специалността „Електрически превозни средства“ в професионалните гимназии в партньорство с компаниите и висшите училища. Това предвижда споразумение, подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ.

 Това е първото партньорство, чрез което се създава Секторен съвет за електрическа мобилност. Неговата роля ще е да популяризира професионалното образование и обучение в новата специалност.

 Интересът към изучаването на „Електрически превозни средства“ за една година се е нараснал 5 пъти. През учебната 2016/2017 година са приети първите 22 ученици по специалността в една гимназия, докато за тази е избрана вече от 108 ученици, които се подготвят в шест професионални гимназии. Секторният съвет ще изготвя предложения за нови професии и специалности, а също съвместно ще се разработват и актуализират държавните образователни стандарти. Индустриален клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ е национално представителна браншова организация в сектора, която има над 130 членове и партньори. Сред тях са и 6 професионални гимназии, 10 висши училища, Българска академия на науките и Национално сдружение на общините. Очаква се и други професионални гимназии да разкрият паралелки.

 Чрез партньорството между компаниите, професионалните гимназии, висшите училища, бизнесът и националните и местните власти се осъществява включването им в иновативен образователен модел, който би могъл да се приложи и в други сектори. Министерството на образованието и науката провежда целенасочена политика за осъществяване на партньорства с бизнеса в нововъзникващи сектори и сектори, свързани с дигитализацията, за да се осигури модерно професионално образование и обучение, което съответства на търсените умения. В края на 2016 година бе подписано споразумение с представители на най-големите ИТ компании, с които бе разработена учебната програма за специалността „Приложен програмист“. Секторният съвет ще изготвя предложения за нови професии и специалности, а също съвместно ще се разработват и актуализират държавните образователни стандарти.

Източник: www.monitor.bg


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Италиански език Пловдив
Курсове за Маникюр и Педикюр
Бел 7 клас
Уроци по Плуване за деца в София
Клуб Салса
Уроци по Немски Пловдив
Подготовка по Английски
Частни детски градини София център
Курс Немски език Пловдив
Английски език София
Балетни школи в Пловдив
Курсове Йога
Модерен Балет мнения
Езиков център София адрес
Уроци по Рисуване онлайн
Хип Хоп танци София център
Индивидуални уроци по Счетоводство
Индивидуално обучение по Английски
Йога курсове
Уроци по Френски език Варна
Как да науча бързо Английски
Текстове на Английски
Есе по География
Йога упражнения за отслабване
Курсове по Немски в Пловдив
Сертификат по Английски език
Състезателни танци за деца
Уроци по Математика Хаджи Димитър
Сугестопедични уроци по Английски език
Школа по Математика София
Клубове Народни танци София
Народни танци Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ