+ Предложи новина
15.06.2021

МОН подлага на стрес тест за НВО учениците от 7 и 10 клас

 Стрес тест за стартирането на националните външни оценявания в 7. и 10. клас ще се проведе днес във всички учебни заведения, в които в сряда и петък предстоят важните изпити по български език и литература, и по математика. В уречен час всички екипи ще трябва с получената парола да влязат в системата, да изтеглят изпитните варианти и да ги разсекретят. Сухата тренировка е поискана от МОН, след като бяха засечени доста гафове на националното външно оценяване за четвъртокласниците, като имаше подменени файлове и на места деца бяха работили върху различни от действителните изпитни варианти.

 Стрес тестът ще се проведе през час за 7. и 10. клас – по начина, по който действително ще стартират изпитите на 16 и 18 юни. За първи път тази година НВО в края на основно образование и в края на първи гимназиален етап ще се проведат едновременно. Миналото лято за първи път десетокласниците трябваше да имат матура по новия закон, но тя бе отменена заради пандемията, както и НВО в 4. клас. Така на практика системата за първи път ще проведе двата изпита накуп.

 Най-сложна е организацията за средните училища, в които има и седмокласници, и десетокласници. В Пловдивска област те са около 50-ина. Първо ще бъдат пропуснати квесторите и учениците от 10. клас, за които изпитът стартира в 8 часа. След това същото ще се повтори за седмокласниците, които ще започнат работа по изпитните варианти в 9 часа. Директори на учебни СУ под тепетата са ги разделили на отделни етажи. За всички останали ученици и 16, и 18 юни, когато всичко ще се повтори за НВО по математика, са неучебни.

 Около 5980 седмокласници се очаква да държат НВО тази година. Те отново ще са в своето училище. В кампанията участват общо 140 учебни заведения в Пловдивска област, като учениците са разпределени в 611 зали за изпитите по български език и литература, и математика. Служебните лица, които ще обезпечат провеждането и информационната сигурност, са в училища, в които не преподават. Ангажирани са 2534 човека.

Освен двата задължителни изпита, в деня между тях – 17 юни, 130 седмокласници ще се явят и на НВО по чужд език по свое желание.  И за изпита по английски е спазено правилото за дистанция от поне 1,5 м между работните места и ще се ползват общо 20 зали в 17 училища, където има повече постъпили заявления.

 Десетокласниците, на които им предстои първо НВО, са 4905 от 74 училища в Пловдивска област. Разпределени са в 541 зали по български език и литература и по математика. Квесторите ще са1949. Всички ученици полагат изпитите в своето школо, а квесторите и служебните лица са в други учебни заведения.

 НВО по желание по чужд език за десетокласниците е на 17 юни, както за 7. клас. За него са определени 14 училища-центрове, където  гимназистите са разпределени в 31 зали. 160 десетокласници ще са в 22 зали по английски език – за ниво от А1 до В1.1 според паралелките, в които учат. Други 12 ще държат НВО в  3 зали по руски, 14 - в 4 зали по немски език, само двама са поискали НВО по испански, а единствен десетокласник ще държи матура по италиански.

 Вече е в ход и офанзивата за НВО по желание за десетокласниците по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – по график до 15 юни. Да се явят обаче са пожелали нищожна част от учениците от 10. клас  в Пловдивска област – едва 121. Един от тях е със специални образователни потребности. На задължителните изпити при специални условия ще се явят общо петима десетокласници с различни здравословни проблеми.

 Десетокласниците, които са в режим на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), трябва да се явят в училище за НВО по български език и литература, и по математика. МОН настоява всички да положат изпитите, тъй като са на изхода на образователна степен – първи гимназиален етап, и така е по закон. Директорите обаче се затруднени как да осигурят присъствието, след като по създадените регламенти вече са разрешили учениците да не са в учебните сгради.

 Пловдив е сред първенците по желаещи за ОРЕС в цялата страна, като в края на учебната година при разхлабване на мерките и връщане на все повече ученици в клас имаше вълна от заявления от зрелостници и десетокласници да си останат у дома с мотив пандемията. Пловдивски директори признават, че трудно сега мотивират учениците от 10. клас да се явят на НВО, а в паралелка има по трима-четирима в ОРЕС. Създава се и чувство за несправесливост у останалите. В 7. клас проблемът не е толкова голям, защото резултатите на НВО са решаващи за тях - в коя гимназия ще продължат обучението си.

 В масовия случай при десетокласниците обаче те са без значение, защото не влияят на годишния успех, нито пък на дипломата по-късно. Важни са само за тези, които ще изберат да прекъснат образованието си на този етап – за тях ще се впишат като матура в документа зазавършен първи гимназиален етап. Как ще се представят е от значение и за възпитаниците на обединените училища, където се учи до 10. клас. Учениците от тях, които искат да продължат, ще се борят с постиженията си от НВО за място в допълнителния прием на гимназиите. Миналата година след отпадането на тестовете в 10. клас решението бе да се зачете успехът от дипломата им за годината. В Пловдивска област учениците от обединените училища нямат и 100, а освен това опитът показва, че и малко от тях продължават образованието си.

Източник: www.marica.bg

 

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ