+ Предложи новина
31.05.2020

Изтеглиха изпитния вариант за матурата по БЕЛ, темата е номер 18

 Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.
Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

 Произведението е от учебния материал за 11-ти клас. Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

 Изпитният вариант, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература, беше изтеглен публично малко преди 7 часа. Тема 18 за интерпретативно съчинение или есе беше изтеглена от журналист измежду 11 718 750 възможни комбинации. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

  Близо 49 000 зрелостници ще се явят днес на задължителната матура - по български език и литература. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците, вече са дезинфекцирани и запечатани.
  Изпитът ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.
  Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

 Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  Близо 49 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература
За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

  Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

  В изпитните зали разстоянието между зрелостниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

  18 ученици от този и предходни випуски ще се явят на 27-ми и 28 август на изпит, тъй като са под карантина. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – в 09:00 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ