+ Предложи новина
07.05.2020

Безплатен Wi-Fi за децата без интернет, но с достъп само до образователни сайтове

  Безплатна Wi-Fi връзка ще бъде осигурена в „Столипиново“ и Шекер махала, за да може там липсата на интернет да не бъде пречка за дистанционното обучение. Двете пловдивски махали са в списъка с общо 11 района в 8 града в цялата страна, за които МОН договаря Wi-Fi с доставчиците на мобилен интернет. Изграждането на точките става по-бавно, отколкото бяха първоначалните намерения на министерството, но вече е в ход.

 Освен в двете етномахали в Пловдив, ще има още в кварталите „Победа“, „Долно Езерово“ и „Горно Езерово“ в Бургас, в сливенския „Надежда“, столичния „Факултета“, кърджалийския „Боровец“, благоевградската махала „Предел“, пазарджишкия кв. „Изгрев“ и видинския „Нов път“.

 Локациите са подбрани на принципа най-много деца, необхванати от електронното обучение, съсредоточени на едно място. Вече е направено допитване до РУО-Пловдив къде да бъдат разположени точките, за да може максимално ефективно да се ползва сигналът. Препоръките са били клетките да са с местоположение, което да осигурява сигнал както на районите около столипиновските училища, така и край професионалните гимназии в кв. „Каменица“. Безплатният интернет ще може да се ползва само за достъп до образователни сайтове, подчертават от МОН. С такива ограничения Wi-Fi бе предоставен даром от интернет доставчик в село Христо Даново – може да се ползва само до обяд, когато върви обучението от разстояние, а при засичане на достъп до друго съдържание ползвателят се блокира.

 Съвсем скоро всички ученици на СУ „Найден Геров“ в „Столипиново“ ще бъдат обезпечени с интернет. Техници вече работят по осигуряването на мрежа. Сигналът ще идва от ул. „Преспите“ към основната страда на школото, където са прогимназиален и гимназиален курс, оттам с антена ще се подава към сградата на начален курс на ул. „Възход“. От нея ще се прокарат кабели до още 20 точки, от които ще може да се излъчва Wi-Fi, обясни директорът Емил Начев.

 Предстои да се види дали това ще повиши включването на учениците в обучението от разстояние. Възпитаниците на школото масово не разполагат с компютър или имат телефон, но без интернет. Затова в момента дистанционното обучение е организирано, като в школото по график се раздават работни листове, които да се попълнят у дома и да се върнат срещу нови. Активните обаче са малко.

С промяна в нормативни документи бе дадена възможност на училищата да плащат таксите за домашен интернет на деца от затруднени семейства, за да се осигури достъп до дистанционно обучение, като за целта ползват спестени средства от издръжката за двата месеца, в които няма учебни занятия. Указанията са подкрепата да бъде за настоящи абонати, не да се сключват нови договори. Препоръчва се и вариант с отпускане на целеви стипендии, подобно на практиката учебни заведения да поемат транспортни разходи на пътуващи от селата. Директорите могат да насочват за такси за интернет и средства, предоставени на учебните заведения от социалните. Това са спрени помощи на нередовни ученици, които се ползват за подкрепа на застрашени от отпадане. Продължават и дарителските кампании за предоставяне на устройства, като в тях с пари от своите заплати се включиха и служители на МОН и Регионалното управление на образованието.

Учебната година ще завърши на 14 май за зрелостниците, на 29 май – за начален курс, на 16 юни за прогимназията, а гимназистите учат до края на юни. Няма да има удължаване на учебната година, уверяват от МОН.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще обяви как точно ще приключи годината за различните класове и кога ще са държавните зрелостни изпити и НВО в 7. клас.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Народни танци Бургас
Фризьорски курсове Пловдив
Онлайн уроци по Испански
Школа за Народни танци София център
Уроци по Английски
Курс по разговорен Английски
Частна детска ясла София Бъкстон
Народни танци Пловдив за начинаещи
Курсове по Рисуване за възрастни
Курсове Счетоводство Пловдив
Състезателни танци за деца
Школи за Модерни танци в София
Курс по Руски Варна
Курс Испански
Хип Хоп танци уроци
Тестове Физика
Кулинарни Курсове София
Математика уроци
История на Българския език
Уроци по Математика София Красно село
Интензивен курс по Английски
Домашно по Математика за 6 клас
Курс по Козметика
Уроци по Немски Пловдив
Уроци по Шведски език
Курсове по Испански София
Индивидуални уроци по Тенис
Немски език онлайн
София детски градини
Уроци по Литература за 5 клас
Модерен Балет мнения
Уроци по Литература
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ