+ Предложи новина
27.07.2016

Сградата на НГДЕК е опасна заради азбест, реши Върховният административен съд

Сградата на НГДЕК е опасна заради азбест, реши Върховният административен съд

  Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) на ул. "Баба" в кв. Модерно предградие е опасна заради наличието на азбест. Това поясни Ирина Абаджиева-Репуц, която е адвокат по делото и застана на страната на родителите при подаването на иска в съда. "Обжалваме, така че докато няма влязло решение на съда, има разрешение и от МОН в сградата на НГЕДК да се провеждат часове", обясниха в отговор на решението на съда от Минитерството на културата. Миналата година няколко родители и учители сигнализираха, че след направен ремонт с европейски средства по стените на училището все още има азбест. Родителите инициираха множество експертизи, като някои от пробите бяха взети по нерегламентиран начин. Тогава Репуц размаха документ с бъдеща дата и от лаборатория, която няма сертификат да прави подобни изследвания. По думите ѝ сега "съдът се позова на европейска директива, тъй като в случай, че тя не е синхронизирана с местния закон, същата се прилага с пълна сила."

  През 2012 г. Столична община дава сградата на 13-то ОУ, намиращо се в района на "Женския пазар". През времето, което децата бяха в тази сграда имаше десетки нападения над учениците, а наскоро Върховният административен съд призна, че тя е представлявала опасност за живота и здравето на всичко, които се намират в нея и отмени заповедта на министър Петър Стоянович. "Преместиха ни там още преди да е започнал ремонтът на старата сграда", поясни Репуц. По думите й изведнъж Министерството на културата, под чиято шапка се намира Класическата гимназия, решава учениците да се върнат отново на ул. "Баба" след приключил ремонт с европейски средства. Около 2 млн. лв. се наливат в сградата. Изискване на ЕС е обаче, за да не се връщат пари, поне 5 години в гимназията да има ученици. Това е причината Рашидов да върне учениците обратно в опасната сграда, разясни още Репуц.

 По време на азбестовия скандал Явор Стоянчев, представляващ ДЗЗД "Евро Арка Консулт", строителен надзор на обекта, бе категоричен, че няма нито един документ, който да е установил наличието на азбест в ремонтираната сграда. Г-н Стоянчев сподели, че при приемането на ремонтираната сграда директорът на училището Мариела Папазова е заявила, че строежът е изпълнен. Той беше категоричен, че скандалът е провокация, а известен журналист, чието дете е ученик в НГДЕК отправи закана, че от позицията на медията си ще спретне скандал с азбеста. Друг интересен факт е, че дори преди ремонта на сградата децата на родителите, поръчали проверката за азбест, са учили в същата сграда и тогава никой от тях не е предприемал подобни проверки.

 ВАС обаче решава, че наистина има опасност за децата. Сградата на 13-то ОУ пък е също неподходяща за възпитаниците на НГЕДК, тъй като се намира в район с много мигранти и отдавна не е ремонтирана. По тази логика голяма част от училищата, детските градини и други обществени сгради, строени преди десетилетия трябва да бъдат опразнени.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ