+ Предложи новина
24.08.2016

Преподаватели искат еднакъв брой часове по история, география и биология в VII клас

Преподаватели искат еднакъв брой часове по история, география и биология в VII клас

  Преподаватели сигнализираха за абсурдната ситуация с „наваксването“ на уроците по география, история и биология. Те призовават да се предприемат навременни действия, за да се избегне хаоса с учебните материали преди 15 септември. От Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР), Българското историческо дружество (БИД) и Сдружението на преподавателите по история в България (СПИБ) изпратиха своето становище до институциите. Освен до Министерството на образованието и науката (МОН), те писаха и до парламента и омбудсмана Мая Манолова. „Необходимо да се предвидят допълнително достатъчен и еднакъв брой часове за задължителна (ЗП) или задължителноизбираема подготовка (ЗИП) във всички училища“, се посочва в писмото. „Най-доброто прагматично решение на създалия се казус (преди началото на новата учебна година) е да се определи еднакъв брой часове за изучаване на учебните предмети история, география и биология в VII клас през следващите две години“, смятат преподавателите.

 От сдруженията поясняват, че на 4 август 2016 г. МОН публикува на своя сайт предложение за три възможни варианта за т.нар. „наваксване на учебно съдържание по история, география и биология“ за учениците, които ще са седми клас през 2016-17 и 2017-18 учебна година. А съгласно ЗПУО тези ученици ще завършат основното си образование след VII клас, а не както е било предвидено по досега действалите учебни планове след VIII клас. Това налага ускорено усвояване на учебното съдържание за VII и VIII клас по посочените учебни предмети в рамките на една учебна година, казват още засегнатите преподаватели.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ