+ Предложи новина
09.07.2016

МОН обмисля да намали междучасията от 10 на 5 минути

МОН обмисля да намали междучасията от 10 на 5 минути

  Нови правила за учениците ще има наесен. В момента министерството на образованието мисли върху вариант междучасията да бъдат намалени от 10 на 5 минути. Промени може да има и за ваканциите. По правило малкото междучасие сега е 10 минути, а голямото – 20. Експертите имат спорове дали да запазят дължината им. „Там, където училищата могат да си позволят, може да има по-голяма гъвкавост и по-дълги междучасия, но да не се прекалява с повече от 30 минути”, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Този вариант е възможен в по-малките училища, където и децата не са толкова много. "В другия случай ще се наложи да има по 5-минутни междучасия, но тук свободата колко ще са междучасията ще остане в правомощията на директорите”, заяви още Стаматов.

 Родителите са с две ръце съгласни за повече гъвкавост в учебното време. „Много разчитаме, че училищата сами ще имат възможност да определят учебния процес”, заявява Цвета Бресничка. Принципът „по-кратки ваканции, но повече” се запазва. И така българските ученици ще почиват почти колкото връстниците им в Европа. Например ваканциите във Франция и Дания са колкото у нас. В Англия и Австрия децата имат една почивка повече. А във Финландия ваканциите са 4. На много места почивките се определят според района. Подобна идея има и у нас.

 „В макар и малката ни страна, има различни климатични особености и тази различност трябва да даде възможност и директорите да имат право за определяне на ваканции”, обясни Стаматов. Така директорите ще имат право да определят, кои дни да са неучебни, ако има много болни деца или е твърде студено. Сега това беше само в правомощията на държавата или общината. От есента четвърти клас ще учат с две седмици повече - до 15-ти юни. Учебните часове ще запазят дължината си. Но вече ще има вариант те да бъдат на блок с дължина до 90 минути, така че да не се прекъсва учебният материал. Промените се очаква да бъдат обявени следващата седмица. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат оценявани учениците.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Математика цени
Тест по География
Тестове Математика
Интензивни курсове по Английски език
Частни детски градини Изток
Индивидуално обучение Френски език
Курсове Английски език Пазарджик
Балетна школа София Класически Балет
Тренировки карате видео
Искам да уча Английски
Спортен център Варна
Курсове по Китара
Частни уроци по Български език Пловдив
Плуване за деца
Математика за 7 клас
Частни уроци по Английски за матура
Бизнес Английски Онлайн
Матура за 7 клас по Химия
Езикова школа Пловдив
Матури География
Пилатес в Студентски град
Курс Немски език Варна
Частна детска ясла София Младост
Курсове по Английски Стара Загора
Френски език за начинаещи онлайн
Задачи по Математика
Латино танци за деца Варна
Курсове по Шведски
Уроци по Физика за 9 клас
Курсове Фризьорство
Частни уроци по висша Математика Варна
Изучаване на Немски език за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ