+ Предложи новина
28.07.2016

До май догодина школата трябва да решат какъв тип учебно заведение искат да бъдат

До май догодина школата трябва да решат какъв тип учебно заведение искат да бъдат

  Министерството на образованието и науката и общините ще работят заедно по преструктурирането на училищата според новия образователен закон. Днес за това се разбраха ръководството на образователното министерство в лицето на министър Меглена Кунева и представителите на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ). До 31 май 2017 г. всички училища трябва да подадат декларации какъв тип училища искат да бъдат – основни до седми клас, обединени до десети клас или профилирани гимназии и съответно да отговорят на условията. За да мине този процес плавно, МОН и представителите на НСОРБ постигнаха съгласие до края на 2016 г. във всяка област да бъде изготвен предварителен анализ от регионалните инспекторати по образованието и местната власт. Министър Кунева и представителите на НСОРБ обсъдиха и възможностите за преминаването на училищата на едносменен режим в рамките на следващите години. Към момента има над 450 училища в цялата страна, които все още са на две смени.

 От НСОРБ изразиха подкрепа за предложението на МОН приемът за първи клас да се извършва централизирано на ниво община, като водещ критерий да бъде местожителството на родителите. Целта на тази мярка е да се преустанови практиката няколко училища в центровете на големите градове да бъдат пренаселени за сметка на училищата в кварталите.

 Сред другите обсъждани теми бяха доставката на нови училищни автобуси, ремонтите в училищата, както и съвместните действия за привличането и задържането на учениците и мерките срещу ранното отпадане от образователната система.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ